TRIBUNALS
Societat 01/10/2015

El Govern ha de dipositar una fiança per un altre noi que va perdre un ull

La víctima creu que la decisió judicial acredita els fets

Elisabet Escriche
2 min
Tanno va rebre l’impacte d’una pilota de goma en els aldarulls de la celebració del Campionat del Món de la selecció espanyola de futbol el 2010.

BarcelonaUn jutge ha obligat la Generalitat i l’asseguradora Zurich a dipositar una fiança de 200.000 euros per a Nicola Tanno, el noi italià que va perdre un ull per l’impacte d’una pilota de goma durant la celebració de la victòria de la selecció espanyola en el Mundial de futbol del 2010. La decisió arriba dues setmanes després que es fes públic que Ester Quintana, que també va perdre un ull per l’impacte d’una bala de goma durant l’operatiu policial de la vaga del 14 de novembre del 2012, rebrà una indemnització de més de 260.000 euros de l’asseguradora del Govern en concepte de lesions, seqüeles funcionals, perjudici estètic, afectació emocional, les despeses mèdiques i les costes judicials. Tant Quintana com la seva advocada, però, van deixar clar que la indemnització no evitarà que el procés penal contra els agents que haurien disparat el projectil segueixi el seu curs.

El cas del noi italià està en fase d’instrucció després que s’arxivés en dues ocasions i l’Audiència l’instés a reobrir-lo. Per a Tanno, que és un dels impulsors de l’associació Stop Bales de Goma (SBG), i el seu advocat, Pere Picón, la resolució judicial acredita que els fets “estan provats” i dictamina que “la responsabilitat civil és de la Generalitat i de l’asseguradora Zurich”. Tanno i el seu lletrat també esperen una “resposta positiva i immediata” del Govern després que l’actual conseller d’Interior, Jordi Jané, assegurés fa quinze dies que estudiaria “fins al final” tots els casos similars als d’Ester Quintana. El conseller va arribar a assegurar que s’havia reunit amb advocats de víctimes per “mostrar” la “voluntat absoluta” del seu departament en cada cas. Cinc dies després, però, l’associació Stop Bales de Goma va negar en un comunicat que Interior s’hagués posat en contacte amb cap d’ells. “És totalment fals. Els membres de SBG i les víctimes de bales de goma no han rebut mai, en tots aquests anys, cap trucada de la conselleria”, van deixar clar en l’escrit.

La nit dels fets

Tanno va perdre l’ull la nit de l’11 al 12 de juliol del 2010. Era a la Gran Via, molt a prop de la plaça Espanya, on hi havia aldarulls entre els Mossos d’Esquadra i els aficionats de la selecció espanyola que celebraven la victòria del Mundial. La policia va llançar alguna pilota de goma i un nord-americà i el jove italià, que estava estudiant a Barcelona, van rebre l’impacte de dues de les bales. Tanno es va endur la pitjor part i va perdre, com Quintana, la visió d’un ull.

stats