Retorn presencial a les aules dilluns 10 malgrat l'òmicron

Els alumnes amb pauta completa no hauran de fer quarantena encara que siguin contacte estret

4 min
Un grup d’alumnes en una escola de Barcelona.

MadridLes estimacions sobre quan s’arribarà al pic de contagis de la sisena onada varien i l’òmicron continua transmetent-se entre la població, però el consens s’ha imposat per al retorn presencial a les aules dilluns que ve, 10 de gener. Aquest dimarts el govern espanyol i les comunitats autònomes han coincidit que la normalitat a les classes és la millor solució, i així s’ha establert per a totes les etapes educatives, inclosa la universitària. El protocol que hi havia abans de les vacances de Nadal es manté, amb una única diferència: les quarantenes seran de set dies, tal com ja s’aplica a la resta de la població. L’hauran de fer els positius i els contactes estrets que no tinguin la pauta de vacunació completa –dues dosis–. Per ara això inclou, doncs, tots els menors de 12 anys, perquè van rebre la primera punxada a mitjans de desembre i han de passar vuit setmanes fins a la segona.

Hi ha dos arguments de pes que han portat a decidir el retorn presencial a les aules. D'una banda, la ministra d’Educació i Formació Professional, Pilar Alegría, ha subratllat en la roda de premsa posterior a la reunió que tancar els centres implica una “pèrdua enorme en els aprenentatges i posa en risc el benestar psicològic dels infants i adolescents”. De l'altra, segons va expressar la ministra de Sanitat, Carolina Darias, és que les aules no són un focus de contagi. El 22 de desembre, el dia que van començar les vacances escolars, un 1,3% de les aules estaven en quarantena: 5.433 de més de 417.000 a tot l’Estat. En la mateixa línia, només dotze centres estaven tancats per brots, un 0,04% del total.

Pel que fa específicament al sector universitari, el nou ministre, Joan Subirats, ha comparegut per primera vegada i ha defensat també la presencialitat com a millor solució. En aquest àmbit es dona la circumstància que ara és època d’exàmens, i ha explicat que s’està treballant amb els centres perquè els alumnes que estiguin contagiats tinguin fórmules per poder fer les proves i no perdin aquesta convocatòria. La CRUE, que aplega tots els rectors de les universitats espanyoles, ha celebrat en un comunicat que el curs es reprengui amb "la màxima normalitat possible" per poder garantir el dret a l'educació de tots els estudiants.

Mesures de precaució

“Les nostres aules són espais segurs”, ha dit Alegría, i ha receptat “prudència, tranquil·litat i seguretat”. Darias també ha volgut transmetre un missatge en aquest sentit i ha demanat un esforç en la vacunació i en el respecte dels protocols que els centres ja tenen vigents des de l’arrencada del curs el setembre passat. Així, ha insistit que cal portar mascareta –també durant l’estona d’esbarjo a l’aire lliure–, ventilar amb freqüència els espais i fer ús de gel hidroalcohòlic per rentar-se les mans.

La decisió de tornar a les aules de manera presencial s’ha pres per unanimitat, per bé que algunes comunitats havien dubtat els últims dies. Per exemple, la Comunitat de Madrid havia plantejat que els cursos de 3r i 4t de secundària i batxillerat optessin per un model semipresencial. Finalment, tothom ha tancat files amb l’opció de la normalitat. 

En el cas de Catalunya, el Govern considerava “prioritari” que el retorn fos presencial i està convençut que els protocols vigents a les escoles “han funcionat bé” per fer front al virus als centres. Segons la portaveu, Patrícia Plaja, les escoles són “espais segurs” i, malgrat que ha insistit que “ara com ara no està previst” cap canvi ni fer un cribatge a tot el personal educatiu abans de tornar, no ha tancat la porta a canviar d’opinió i establir un altre protocol si així ho decideixen les autoritats sanitàries. “Els protocols vigents ara com ara funcionen i funcionen bé, i la voluntat és mantenir-los”, ha afirmat.

Flexibilitzar les quarantenes

En les hores prèvies a la reunió del Consell Interterritorial de Salut, la Conferència Sectorial d’Educació i la de Política Universitària s’havia publicat en alguns mitjans una proposta de l’executiu per modificar els protocols respecte a les quarantenes: que els alumnes d’infantil i primària no n’haguessin de fer independentment del seu estat vacunal. Algunes comunitats havien plantejat aquesta flexibilització en l’aïllament dels infants, però la titular de Sanitat ha explicat que no s’ha abordat a fons un canvi en els protocols. Segons ha traslladat en roda de premsa, ha de ser la ponència d’alertes i plans de preparació i resposta qui prengui la iniciativa i, posteriorment, que la Comissió de Salut Pública –integrada també per les comunitats autònomes– prengui una decisió.

Així, les quarantenes queden a mercè de la vacunació: a Catalunya el 84,4% dels joves d'entre 16 i 19 anys tenen la pauta completa, un percentatge que cau fins al 57,7% entre els adolescents de 12 a 15 anys. Per tant, és necessari un pas més en la vacunació d'infants i joves perquè pràcticament tots quedin exempts de la quarantena. Entre els menors de 12 anys, la situació és diferent: el 25,5% dels nens d’entre 5 i 11 anys han rebut una dosi de la vacuna contra el coronavirus, però fins que no tinguin la segona –cap a mitjans de febrer– hauran de fer quarantena si són contacte estret.

De fet, que no s’hagin relaxat aquestes mesures no ha agradat al col·lectiu de famílies Tornem a les Escoles, que aposten per acabar amb les “quarantenes preventives” dels alumnes no contagiats. Entenen que són “discriminatòries i lesives per als drets dels nens”, han indicat fonts de l’agrupació a Efe. L’òmicron condiciona la tornada a les aules i posa de manifest la necessitat de conviure amb la mascareta. 

No a la venda de tests d'antígens als supermercats

En roda de premsa, la ministra Darias també ha expressat la seva oposició al fet que es venguin tests d'antígens als supermercats, tal com passa a Alemanya, Itàlia i Portugal. Actualment a l'Estat es poden comprar a les farmàcies. "És el model adequat", ha assegurat la titular de Sanitat, que ha destacat la importància d'assegurar el subministrament d'aquestes proves diagnòstiques i no el lloc on s'adquireixin.

stats