Pandèmia

El govern espanyol eliminarà les mascaretes als interiors el 20 d'abril

Només hospitals, residències i transport públic quedaran exclosos del canvi, que arribarà després de Setmana Santa

2 min
Un grup de turistes amb mascareta

MadridEl govern espanyol deixa per a després de Setmana Santa l'eliminació de les mascaretes als interiors. La mesura l'aprovarà el consell de ministres del pròxim 19 d'abril, segons ha avançat La Sexta i ha confirmat l'ARA. Ara bé, hi haurà excepcions: continuaran sent obligatòries en hospitals, residències d'avis i al transport públic. Aquest dimarts es va reunir la comissió de salut pública, on els experts van proposar que les mascaretes als interiors no es retiressin fins després de Setmana Santa i que no fos per a tots els espais. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha posat oficialment sobre la taula la proposta en el Consell Interterritorial de Salut que s'ha reunit aquest dimecres i on s'ha aprovat aquesta nova mesura, que es publicaria al BOE el 20 d'abril i seria efectiva a partir d'aquell dia.

Darias ha detallat en roda de premsa aquesta tarda que, en els centres sanitaris, la mascareta serà obligatòria per a treballadors i visitants, i pels ingressats si comparteixen espais comuns. El mateix pels sociosanitaris, tot i que en aquest cas no serà obligatòria per als residents. La ministra també ha avançat que en la resta d'espais es recomanarà l'ús "responsable" de mascaretes quan hi hagi aglomeracions i es demanarà a les persones vulnerables que la portin sempre a sobre. Serà recomanable, a més, en "l'entorn familiar" i, en l'àmbit laboral, s'hauran de seguir les recomanacions dels serveis de prevenció laboral. En l'àmbit escolar, la ministra ha dit que "per descomptat" no caldrà portar-la si bé se'ls aconsellarà als professors amb factors de vulnerabilitat que se la posin. Segons Darias, aquesta flexibilització de la mascareta és possible perquè "afortunadament" Espanya compta amb un "altíssim nivell d'immunització" i una situació epidemiològica "en un context favorable".

Catalunya ja havia demanat eliminar les mascaretes als interiors reiteradament i el departament de Salut ha valorat positivament que ja hi hagi una data fixada per a la retirada de les mascaretes, així com que hi hagi espais on encara hagin de mantenir-se. Tot i així, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha criticat que la decisió s'ajorni fins a després de Setmana Santa, ja que considera que no hi ha cap fonament científic que justifiqui el manteniment de les mascaretes als interiors per més temps quan bona part dels països europeus ja l'han fet decaure. "Les mascaretes són un símbol del covid i jo soc dels que creu que l'hem d'anar normalitzant. I si les coses no van bé, fem els passos enrere que calguin com hem fet altres cops i ho expliquem", defensava Argimon en una entrevista a l'ARA a mitjans del mes de març.

El conseller, que no ha participat en el Consell Interterritorial d'aquesta perquè havia de ser al ple del Parlament i no pot delegar la seva presència, ha insistit que la mesura es podria haver posat en marxa fa setmanes començant pels centres escolars i de forma gradual per veure’n l’efecte, tal com la Generalitat ha demanat reiteradament a la comissió de Salut Pública i com societats científiques reclamen. També la Comunitat de Madrid, per la seva banda, ha demanat que la mesura sigui efectiva "ja" perquè la ciutadania fa "vida normal" a la pràctica i la mascareta als interiors "ja no és efectiva com a mesura de control", segons expliquen fonts del govern madrileny.

stats