El passaport covid s'estudia per a sectors encara tancats o per afrontar futurs rebrots

El document, que podria entrar en vigor a mitjans d'octubre, passaria a ser obligatori per entrar a discoteques

3 min
Argimon, en una imatge d'arxiu al Parlament

BarcelonaDesprés de molt debat intern, alguns recels i també dubtes, la Generalitat s'obre finalment a implementar el passaport covid per controlar l'accés de la població a determinats espais en funció de si està vacunada o no. L'opció per la qual s'inclina el Govern és implantar-lo exclusivament per a les activitats que encara avui estan tancades o amb fortes restriccions, com l'oci nocturn, i també si en el futur empitjoressin les dades i s'haguessin de tornar a endurir les restriccions en alguna activitat.

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha descartat que es plantegin utilitzar el passaport "allà on ara ja s'està funcionant amb mesures de protecció implantades", com als cinemes, els restaurants o la cultura, que ha defensat que s'ha demostrat que són "segurs". Ha insistit que el certificat ha de ser una eina més orientada a la gestió d'un possible rebrot, de manera que si en algun moment cal fer passos enrere per un repunt de les dades epidemiològiques, la reculada es pugui fer "de manera diferent a com s'ha fet fins ara". És a dir, per evitar el tancament d'un sector.

El debat del passaport covid ha revifat amb força al si del Govern després que la setmana passada el Tribunal Suprem avalés que es pugui exigir el passaport covid per entrar als establiments de restauració, hostaleria, oci nocturn i joc. Ho va fer a petició de la Junta de Galícia, que volia poder controlar millor l'accés a determinats locals. El sector de l'oci nocturn a Catalunya s'aferrava a la decisió del Suprem per fer que la Generalitat autoritzés la reobertura del sector via certificat covid, una mesura que hauria d'avalar la justícia. Si fins ara el TSJC s'ha alineat amb el Govern tombant els recursos de les patronals que demanaven la reobertura de l'oci nocturn, la unitat es va esquerdar la setmana passada, quan un dels magistrats va emetre un vot particular contrari al fet que no s'estiguessin explorant alternatives com la d'exigir el passaport covid, com ha avalat el Suprem per poder reactivar l'activitat.

Aquest dilluns patronals del sector de l'oci nocturn com la Fecalon i la Fecasarm ja apuntaven la introducció del passaport en el seu àmbit després d'una reunió amb el Govern que ha servit per tenir un horitzó sobre quan podran aixecar la persiana les discoteques: serà el 15 d'octubre com a molt tard, diuen les associacions, tot i que el Govern es resisteix a concretar la data: "Em permetran que jo sigui prudent. No els ho puc anunciar amb tanta antelació", s'ha justificat Plaja.

Aquest mateix dijous, però, els locals d'oci nocturn que disposin d'espais a l'exterior ja podran reobrir fins a les 3.00 h de la matinada. El ball continuarà prohibit i només s'hi podrà consumir assegut. Amb els interiors encara clausurats, moltes discoteques seguiran a la pràctica tancades. A Barcelona ciutat, podrien obrir cinc establiments amb aquestes condicions, però només ho faran quatre, els del Front Marítim, segons ha explicat a l'ARA el secretari general del Gremi de Discoteques de Barcelona i Província, Ramon Mas. "És una obertura molt de mínims, afecta molt pocs locals i no evitarà que es repeteixin les imatges dels botellons dels últims dies", ha vaticinat Mas a les portes de l'inici de les festes de la Mercè.

L'alcaldessa Ada Colau, de fet, ha admès aquest matí que amb la reobertura de les discoteques en exteriors no n'hi haurà prou per evitar aquestes reunions nocturnes als carrers. “És un primer pas positiu, però se n’hauran de fer més”, ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio.

El portaveu del Gremi de Discoteques de Barcelona s'ha aferrat a l'horitzó de reobertura que els ha donat el Govern, de cara a mitjans d'octubre, i s'ha mostrat partidari d'aprofitar la "seguretat" extra que brinda el passaport covid. "El més important és que quan obrim no es pugui tornar enrere", ha alertat Mas, recordant que ara porten 104 dies clausurats i que han perdut tota la temporada d'estiu. També ha insistit a la Generalitat que fixi una data d'obertura amb prou marge perquè els establiments puguin preparar-se i que no ho faci d'un dia per l'altre.

stats