Les discoteques reobriran només a l'exterior i fins a les 3.00 h a partir de dijous

La patronal Fecalon assegura que el Govern s'ha compromès a autoritzar la reactivació total abans del 15 d'octubre

Montse Riart
3 min
Centenars de joves s'apleguen en un macrobotellot al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona

BarcelonaSeguint la màxima que tota ajuda és poca, cada vegada eren més les veus institucionals partidàries de la reobertura amb condicions de l'oci nocturn com una eina més per frenar l'enquistament dels botellons. Les macroconcentracions amb alcohol a la UAB o a Tiana d'aquest cap de setmana han accelerat el debat en una setmana clau per la proximitat de les festes de la Mercè a Barcelona. El Govern, finalment, s'ha avingut a moure fitxa i en una reunió d'urgència amb les patronals del sector ha autoritzat reobrir, de moment, els espais exteriors de bars i discoteques fins a les 3 de la matinada ja a partir d'aquest dijous (la vigília de la Mercè). També permetrà als restaurants abaixar la persiana mitja hora més tard, a la 1 de la matinada.

Feia setmanes que l'Ajuntament de Barcelona reclamava "espais de descompressió" -en paraules del tinent d'alcalde de Seguretat, Albert Batlle- que ajudessin a controlar els macrobotellons. Aquest dilluns el mateix conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, admetia en una entrevista a SER Catalunya que la reobertura del sector ajudaria a "gestionar" millor la nit.

Tot i així, la reobertura es fa amb condicions i per etapes. Ara, només se'n beneficiaran els establiments que tinguin una zona exterior. La mascareta serà sempre obligatòria (excepte quan s'estigui consumint) i no es podrà ballar. Als restaurants també es mantindrà la limitació d'aforament de 10 persones a l'exterior i de sis a l'interior.

Feia setmanes que el Govern havia reprès les converses amb el sector, un dels més castigats econòmicament per la pandèmia. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya havia eliminat el toc de queda a finals d'agost i el propi executiu va aixecar abans de la Diada la limitació de les reunions. Amb tot, el Govern insisteix que els indicadors epidemiològics encara no són els adequats per plantejar una represa completa de l'activitat. Fins ara la conselleria de Salut sempre havia dit que calia baixar el nombre de llits ocupats a les UCI per sota el centenar per plantejar que les discoteques poguessin obrir les sales interiors de ball per evitar l'efecte rebrot que es va produir al juny, quan els van permetre aixecar la persiana de nou. Aquest dilluns encara hi havia 204 llits d'hospital ocupats per pacients covid.

Admissió amb passaport covid

Per això, encara caldrà esperar unes setmanes per veure l'obertura dels locals d'oci nocturn en interior. La Federació Catalana de Locals d'Oci Nocturn (Fecalon) situa abans del 15 d'octubre el termini perquè els locals puguin obrir tota la nit "amb certificat covid, ball i aforaments propers a la realitat de cada sala". De fet, la patronal explica en un comunicat que només un 5% dels establiments podran reobrir portes a partir de dijous. El Govern només concreta que plantejat al sector un horitzó per tornar a parlar de la represa total de l'activitat si els indicadors de la pandèmia continuen baixant. 

La semiobertura que ha aprovat el Govern no convenç el sector que critica que a Catalunya i a les Balears es continuï limitant l'activitat dels establiments, mentre altres comunitats ja han pactat la reactivació total. A Galicia es farà amb certificat covid i a Madrid des de diumenge les discoteques han tornat a apujar la persiana. De fet, la Fecalon assegura que sense reobrir tota la nit no podran ajudar a "combatre" els macrobotellons, com els de Tiana i la UAB d'aquest cap de setmana. La patronal fa temps que ha portat davant dels tribunals la reobertura del sector. La setmana passada, el Tribunal Suprem es va mostrar favorable a implantar el passaport covid com volen els locals. Amb la sentència a la mà, la patronal Fecasarm va tornar a demanar la reobertura a Catalunya. El Tribunal Superior de Justícia (TSJC) la va tornar a denegar, tot i el vot favorable d'un magistrat.

Botellons fomentats per "interessos econòmics"

El conseller d'Interior s'ha referit també als macrobotellons d'aquest cap de setmana. Interior està investigant si darrere d'algunes de les macroconcentracions hi ha trames organitzades. Elena ha afirmat que és "evident" que no és cosa només d'un grup d'amics, sinó que darrere s'hi mouen "interessos econòmics" de grups que veuen en els botellons una oportunitat de fer calaix.

Sobre els fets de Tiana –en què un grup de joves va fer fugir agents de policia tirant-los ampolles–, Elena ha explicat que hi ha vídeos i ha avisat que es podrà identificar els que van actuar de manera agressiva contra els agents, de manera que se’ls podrien imputar delictes com ara atemptat contra l'autoritat o desordres. Considera que són uns fets "aïllats" i ha avalat l'actuació dels agents, que van marxar per tornar-hi amb reforços. En aquest cas, com en el del macrobotelló de la Universitat Autònoma de Barcelona, el conseller ha dit que cal actuar amb proporcionalitat. En el cas de la UAB, ha insistit que es va descobrir la convocatòria a primera hora de la nit.

stats