AFERS SOCIALS
Societat 17/09/2019

El Govern treu 67 M€ més de la guardiola per a la gestió dels ‘menes’

Els diners aniran a pagar les entitats que controlen centres

Natàlia Vila
2 min
Al juliol, l’hospital de campanya de l’església de Santa Anna va atendre centenars de menors que malvivien al carrer.

BarcelonaEl nombre d’arribades de menors estrangers no acompanyats ha baixat aquest estiu a Catalunya, però la gestió d’aquest fenomen continua desbordant la Generalitat. Aquest mateix dimartsel Govern va anunciar que ha hagut de tornar a recórrer a la partida de reserva dels pressupostos per transferir 67 milions d’euros d’aquest fons de contingència cap al departament de Treball, Afers Socials i Famílies, que és l’encarregat de l’acollida i protecció d’aquests menors.

Es tracta d’una retirada de diners que no estava prevista en els pressupostos prorrogats per a aquest 2019. Tot i això, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, va admetre que “en bona part ja es preveien, tenint en compte l’evolució de les necessitats d’aquest col·lectiu durant els últims mesos”.

De fet, aquesta no és la primera vegada que el Govern recorre a la guardiola dels pressupostos per poder pagar els costos afegits de gestionar el volum d’arribades de menes. Tal com va avançar l’ARA el novembre passat, el 2018 el departament va necessitar 50 milions extres, que també van sortir del mateix fons de contingència -dotat amb 330 milions-. Concretament, el Govern va treure diners de la guardiola quatre vegades en només sis mesos: 10,5 milions al juny, 15,4 milions al setembre, 13,9 més al novembre i 10,1 milions al desembre, segons va admetre la conselleria a aquest diari.

Ara, els més de 67 milions que retira de cop el Govern es destinaran a atendre tres conceptes diferents. El gruix dels diners, gairebé 55 milions d’euros, es destinaran a pagar el concert i la gestió dels centres de menors, que està delegada en diverses entitats socials. Segons va detallar ahir Budó, el mes de juny ja es va aprovar una primera fase amb la meitat d’aquest import.

En segon lloc, 11,8 milions d’euros de la guardiola aniran destinats a la contractació de places de serveis especialitzats. I per últim, gairebé 1 milió d’euros es reserva per construir i posar en marxa el servei de 24 hores que ha de servir per rebre i donar una primera acollida als menors que arribin a Catalunya: és a dir, el centre d’atenció immediata que es va anunciar al gener i que havia d’estar en marxa a la primavera, però que encara no té una ubicació definitiva. El Govern va intentar ubicar-lo primer a la Zona Franca i després al Fòrum, però l’oposició veïnal n’ha complicat l’obertura. Temporalment, el centre està en funcionament a la serra de Collserola.

stats