El Govern manté les restriccions vigents però flexibilitza l'esport i el lleure infantil

L'aparent canvi de tendència de la corba preocupa a les autoritats, que mantindran les mesures actuals fins al 28 de febrer

Ara
4 min
Les colònies faciliten les interaccions socials, el forjament de vincles i el contacte amb l’entorn natural

BarcelonaEl Govern ha decidit aquest divendres mantenir totes les restriccions vigents contra el covid, entre les quals el confinament comarcal i el tancament dels comerços no essencials el cap de setmana, almenys durant set dies més. L'única activitat que es relaxarà a partir de dilluns serà l'activitat esportiva i el lleure infantil, després que el Procicat, liderat pels departaments de Salut i d'Interior, hagi autoritzat les activitats extraescolars i d’esport escolar, així com les activitats de l’àmbit del lleure educatiu dirigides a infants que estan en les etapes d’educació infantil i d’educació primària. També s’equiparen l’esport federat i els consells esportius pel que fa a poder entrenar-se amb grups de sis persones i participar en les competicions permeses.

L'aplanament de la corba epidemiològica (fins i tot el lleu repunt d’alguns indicadors clau, com la taxa de contagi (R), que ha augmentat del 0,83 al 0,86 en només tres dies) i l'amenaça de les noves variants han fet que el Govern mantingui el gruix de les mesures de contenció actuals, com a mínim, fins al 28 de febrer. “Necessitem una pròrroga de les restriccions set dies més per veure l’impacte de les noves variants, com afecten la transmissió del virus, i veure si provoquen un canvi de tendència gran”, ha afirmat la consellera de Salut, Alba Vergés.

Les autoritats catalanes destaquen que la pressió als hospitals encara és molt alta, amb 2.026 malalts a planta i 613 a les UCI, i apunten que aquest nivell d'ocupació, combinat amb la presència de la variant britànica –que s'ha documentat més infecciosa i transmissible i que ja suposa un terç dels contagis detectats al país–, pot provocar un creixement sobtat de la corba. Aquest augment portaria el sistema sanitari al col·lapse, ja que els hospitals tenen una ocupació basal massa alta per absorbir una demanada encara més elevada. "[Aconsellem] Mantenir les mesures que tenen per finalitat limitar la mobilitat i la interacció social per reduir el nivell de contagis i que van associades a un missatge a la ciutadania basat en la precaució i la contenció", insisteix el Govern.

Indicadors setmanals del covid, entre el 26 de gener al 15 de febrer.

El president en funcions de la Generalitat, Pere Aragonès, ha explicat que el manteniment de les mesures vigents amb els “petits ajustaments” a l’activitat esportiva i el lleure respon a la preocupació per l’alentiment de la millora dels indicadors que va començar aquesta setmana. “La millora ha estat massa lenta, més del que ens agradaria, i ara estem entrant en una fase d’estancament”, ha explicat. En aquest sentit, ha destacat que les dades d’hospitalitzacions no han baixat a nivells òptims (es duplica el màxim de 300 llits d’UCI ocupats que es marca el Govern com a objectiu) i la circulació de les noves variants amenaça amb fer rebotar la corba.

“Hem de ser extremadament prudents i responsables. Queden mesos per endavant per superar la pandèmia i fins que tots no estiguem protegits no ens podem relaxar ni un instant”, ha afirmat Aragonès. El president en funcions ha apuntat que cada onada s’està superant “amb menys temps i menys restriccions” però ha admès que el virus segueix causant estralls. “El virus segueix fort i té capacitat d’expansió, així que no podem descartar que posi el sistema sanitari en un compromís”, ha indicat.

Aquestes són les restriccions vigents

Catalunya, doncs, manté vigent la limitació de l’entrada i sortida de persones de Catalunya, exceptuant els desplaçaments adequadament justificats, així com el confinament de perímetre comarcal. És a dir, la població només es podrà moure dins la seva comarca, tret motius justificats. El confinament nocturn tampoc no varia i continua establert entre les 22 h i les 6 h. L'únic canvi que es desplegarà la setmana que ve és la flexibilització de l'activitat esportiva infantil i al lleure educatiu, un relaxament que la Federació Catalana de l’Esplai valora positivament. "Aquestes activitats mai haurien d’haver estat tancades, ja que compleixen un paper educador de primer nivell i són essencials per al creixement i desenvolupament dels infants i joves", expressa Fundesplai en un comunicat.

Amb tot, l'entitat es mostra preocupada perquè les activitats per als adolescents i joves segueixin tancades, ja que són "un col·lectiu especialment vulnerable atès que es troba en un moment vital on és molt necessari recuperar l’activitat artística, esportiva i de lleure en general, per al seu benestar físic i mental". Fundesplai defensa que tots els infants i adolescents han de poder "recuperar hàbits saludables, evitar el sedentarisme i l’excés de pantalles".

Pel que fa als horaris d’obertura dels negocis de restauració i hostaleria, tant les terrasses com l’interior, podran seguir obrint en dues franges horàries, de 7.30 h a 10.30 h i de 13 h a 16.30 h. En la resta d'hores aquests negocis poden seguir funcionant, però únicament com a locals de recollida al mateix establiment o d'entrega a domicili.

La Fecasarm impugna la pròrroga

La Fecasarm, la patronal catalana d'hosteleria i oci nocturn, impugnarà la nova pròrroga de les restriccions, en la que serà l'onzena impugnació i el vuitè recurs que mantindrà obert contra el Govern. Segons la patronal, "el virus no es transmet en funció de l'hora" i caldria una "flexibilització". Vergés, però, ha tornat a defensar les mesures aplicades al sector: "Sempre hem dit que l'obligació del Govern és cercar l’equilibri en funció de la situació epidemiològica".

En l’àmbit comercial, el Govern no modifica el 30% de l’aforament per al petit comerç, que haurà de seguir tancat el cap de setmana, i manté tancats els centres comercials i els establiments de centres comercials de més de 400 m². Respecte a les activitats culturals, els museus, les biblioteques i les sales d’exposicions, seguiran oberts a la meitat del seu aforament. I cinemes, teatres, auditoris, circs i sales de concerts es mantenen també a la meitat de l’aforament i un màxim de 500 persones o un miler si la ventilació és òptima. "En aquesta categoria s’inclou explícitament el terme circ com a esdeveniment cultural, per tal de no generar confusions", ha matisat el Govern.

En l’àmbit esportiu, les instal·lacions i equipaments en espais tancats poden seguir oberts amb aforament al 30% i amb activitats grupals limitades a sis persones i amb ús obligatori de mascareta. Els que són a l’aire lliure seguiran oberts amb un aforament del 50% i control d’accés. A més, els actes religiosos i les cerimònies civils seguiran fent-se amb un 30% de l’aforament, també amb un màxim de mig miler de persones o d’un miler si la ventilació és òptima.

stats