Seguretat

El Govern modificarà l'últim decret sobre els Mossos per reescriure punts polèmics

Hi inclourà la figura del major i reformarà el redactat de l'apartat de les escoltes telefòniques "per evitar malentesos"

3 min
El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, en roda de premsa aquest dimarts.

BarcelonaEl decret de reestructuració dels Mossos d'Esquadra, una de les normes més importants que ha aprovat el Govern en els últims temps sobre la policia catalana, serà modificat pel mateix executiu per reescriure alguns punts que el dia de la seva aprovació, el març d'aquest any, van generar polèmica entre els sindicats i els grups parlamentaris. El departament d'Interior i els Mossos feia un any que treballaven en aquest decret, que crea un nou organigrama que ha de guiar el cos català la dècada que ve. La polèmica, sobretot, es va centrar en un punt: passar la competència de les escoltes telefòniques ordenades per un jutge durant una investigació criminal a una nova comissaria general de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). Dit d'una altra manera, les escoltes passen a no dependre dels mateixos investigadors, sinó d'una altra unitat del cos. "Això és ficar el nas a les investigacions criminals", denunciava llavors el diputat del grup parlamentari Socialistes i Units per Avançar Ramon Espadaler.

Doncs bé, segons fonts consultades per l'ARA, el departament d'Interior s'ha obert a modificar aquest punt. Segons una carta del director de la policia, Pere Ferrer, a la qual ha tingut accés aquest diari, es reescriurà per "evitar malentesos i perjudicis posteriors". La reforma, però, no serà per retornar aquesta competència a Investigació Criminal, sinó que es quedarà a la nova comissaria general TIC. Ara bé, s'incorporarà una frase que expliciti que aquests agents també actuaran "com a policia judicial". Amb aquest afegitó es vol blindar el fet que encara que aquests agents no siguin de la unitat de policia judicial que està investigant el cas sí que actuaran com a tal. Fonts properes a l'elaboració del decret apunten que el canvi de competències és un moviment únicament organitzatiu i que no canviaran els tècnics que fan les escoltes. Simplement, apunten les mateixes fonts, passaran a dependre d'una comissaria que està pensada per aplegar totes les telecomunicacions de la policia.

Aquest moviment del Govern es farà efectiu en els pròxims dies i ve donat per una proposició de reforma del text que feta des del grup parlamentari Socialistes i Units per Avançar. El departament d'Interior va obrir una taula de treball amb els sindicats i els partits polítics després que s'aprovés una moció del PSC-Units al Parlament (tots els partits hi van votar favorablement) que així ho demanava. Tot davant la rebuda polèmica que va tenir la norma. A l'estiu ja es va celebrar una reunió i aquest dilluns n'hi ha hagut una altra. L'executiu, tal com ha passat en el cas de les escoltes telefòniques, ha acceptat algunes de les millores proposades pels partits i els sindicats. Quan acabi aquest procés, caldrà aprovar una modificació del decret del Govern.

Reconeixement de la figura del major

Un altre dels aspectes que va generar polèmica és que la figura del major dels Mossos, màxim rang del cos, no estava recollida en el decret. Sí que és a la llei que regula el cos de la policia catalana, i per això en el seu dia els redactors del decret no ho van considerar imprescindible. Sigui com sigui, això va generar polèmica, més encara tenint en compte que veníem del cessament del major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, com a cap de la policia. Un moviment que diversos sectors dels Mossos van veure com un intent de la cúpula política de tenir més capacitat d'influència en el cos. Doncs bé, ara, segons ha pogut saber l'ARA, el Govern també ha acceptat, de nou a instàncies del grup d'Espadaler, incorporar la figura del major al nou decret de reestructuració.

Aquests són els dos principals moviments que l'executiu català ha acceptat. En tots els casos, es tracta de mesures quirúrgiques i no grans modificacions del mateix decret. Per exemple, també han acceptat unir les àrees de Mediació i Diàleg que en un inici el decret separava i finalment crear una única Oficina de Comunicació. També està previst que Interior admeti algunes propostes que en els últims dies han fet els sindicats policials i altres partits polítics.

stats