Societat 26/02/2021

El Govern mou fitxa per protegir el delta del Llobregat i esquivar la sanció d'Europa

Calvet es compromet a ampliar les zones protegides i exigeix a l'Estat que assumeixi la seva part d'actuacions

2 min
Una imatge de la zona del delta del Llobregat

BarcelonaLa desprotecció del delta del Llobregat ha motivat un advertiment seriós d'Europa a la Generalitat i al govern espanyol, un procediment que podria derivar en sanció si totes dues administracions no posen fil a l'agulla en les seves obligacions per preservar aquest espai natural molt pressionat per infraestructures com l'aeroport i el port de Barcelona. El Govern ha reaccionat aquest dijous assegurant que ampliarà les zones de protecció per a les aus (ZEPA) i les reserves naturals, i que tramitarà aviat el pla de protecció obligatori i que li reclama urgentment la Comissió Europea.

La responsabilitat de la Generalitat, competent en matèria de medi ambient i d'urbanisme, és compartida amb el govern de l'Estat, a qui Europa reclama les mesures ambientals compensatòries que s'havien d'haver pres quan es van ampliar el port de Barcelona –amb la desviació del riu Llobregat inclosa– i l'aeroport del Prat. "S'ha constatat que les mesures correctores no han sigut suficients per evitar el deteriorament dels hàbitats i la disminució d'espècies protegides", ha dit el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet.

Els treballs de base per protegir el medi natural i el paisatge en aquest indret estan avançats, segons ha assegurat Calvet, que ha afegit que ara cal la participació del Consorci del delta i els ajuntaments que l'integren per poder tramitar els instruments que calguin. Els plans de la Generalitat i els que li "exigirà", ha advertit, al ministeri s'hauran de concretar en una carta a la CE a mitjans d'abril en la qual es justifiqui que s'està en el camí de complir amb el que marca l'estratègia de conservació de la biodiversitat.

El toc d'alerta de Brussel·les ve motivat per la denúncia que va interposar fa anys l'associació mediambiental Depana amb el suport de SEO/BirdLife. L'entitat lamenta l'actitud que han tingut totes dues administracions intentant "redirigir les consultes europees sense solucionar els problemes de conservació". En un comunicat, lamenten que la Generalitat "no hagi fet res" per aprovar l'obligat pla especial ni per ampliar els espais Xarxa Natura 2000 (ZEPAs), tal com se li demanava, i que l'Estat no hagi respectat les mesures de compensació que havia de prendre i que ja d'entrada "eren molt insuficients".

Depana, però, convida els governs a veure el procediment obert com una oportunitat per reconduir les actuacions en un context d'emergència climàtica que amenaça hàbitats i espècies. Fan una crida a aturar de manera immediata tots els projectes urbanístics en marxa a l'Àrea Important per a la Conservació de les Aus i la Biodiversitat al delta del Llobregat, una mesura que ampliaria el perímetre protegit actualment, per garantir la conservació dels valors naturals d'aquest espai.

stats