Medi Ambient
Societat 18/02/2021

Brussel·les urgeix el govern espanyol a protegir el delta del Llobregat

La Comissió Europea dona dos mesos a Madrid perquè es corregeixin les deficiències de la zona

Eugènia Cardona
2 min
Passejades  Pel delta

BarcelonaLa Comissió Europea ha cridat l'atenció a Espanya per incomplir l'obligació de protegir el delta del Llobregat i li ha obert un expedient d'infracció perquè no ha fet prou per conservar aquest espai protegit. Projectes com l'ampliació de l'aeroport i del port marítim de Barcelona han contribuït, segons Brussel·les, al deteriorament d'una regió que té una biodiversitat excepcional i un paper fonamental en les rutes migratòries de moltes espècies d'ocells europees. 

L'avís s'emmarca en el Pacte Verd Europeu i l'Estratègia de la UE sobre la Biodiversitat, que té per objectiu preservar i restaurar els espais naturals i evitar la pèrdua de la biodiversitat en aquest espai de llacunes i aiguamolls molt "fràgils". El delta del Llobregat, malgrat que està encaixat en una de les regions més densament poblades i industrialitzades de la península Ibèrica, té un paper molt important en la conservació dels ocells com a parada en les vies migratòries anuals. 

Segons s'ha constatat aquest febrer, les mesures implementades pel govern han sigut insuficients i ara Brussel·les dona a les autoritats espanyoles un termini de dos mesos per corregir les deficiències que esmena la Comissió i complir amb el compromís de mitigar i compensar els danys mediambientals. Si passat aquest temps el govern de Pedro Sánchez no hi ha fet cap correcció, la Comissió li podria enviar un dictamen motivat que ja seria l'últim pas abans de dur l'incompliment a la justícia europea.

Formació marítima

La Comissió també ha demanat a Espanya que compleixi la normativa de la UE pel que fa al nivell mínim de formació en les professions marítimes, que inclou consensos internacionals en qüestions com la titulació de la gent de mar i la revisió i l'aprovació dels programes i cursos de formació marítima. 

Un dels exemplars trobats morts a la platja de Gavà
Trobats morts dos dofins a la platja de Gavà

L'equip de platges de l'Àrea Metropolitana de Barcelona va trobar aquest dimarts dos dofins morts a la platja de Gavà, prop del delta del Llobregat. Es tracta de dos dofins llistats de 2,5 i 1,9 metres, un dels quals estava parcialment devorat. L'AMB va activar el protocol d'actuació per l'aparició d'animals marins i després de la inspecció dels dofins es va decidir traslladar-los a una planta incineradora.

stats