El Govern no preveu allargar el toc de queda nocturn més enllà del 21 de gener

Veu una "desacceleració" de la pandèmia però no fixa cap horitzó per aixecar les restriccions a l'oci nocturn

2 min
La Rambla de Barcelona durant el toc de queda.

BarcelonaSi no hi ha un gir radical dels esdeveniments, Catalunya deixarà de tenir toc de queda nocturn a partir del 21 de gener, quan tornarà la lliure circulació a les nits. Ho ha anunciat aquest dimarts la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, que ha argumentat que la Generalitat ha pres aquesta decisió perquè preveu arribar aviat "al pic" de contagis de la sisena onada i que, a partir de llavors, comenci una nova fase de "desacceleració" de la pandèmia. Malgrat això, l'executiu català no preveu encara aixecar la resta de restriccions i no fixa un horitzó per deixar de limitar les trobades a 10 persones o per posar punt final a les mesures que afecten el sector de l'oci nocturn.

La decisió de tornar a implantar el toc de queda en l'última ronda de restriccions –al desembre– va aixecar força polseguera, ja que no formava part de les recomanacions que havien fet els experts que consulta el govern català abans de prendre les decisions. Tot i això, la Generalitat la va tirar endavant i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) la va avalar. Plaja ha dit que el Govern fa una valoració positiva del confinament nocturn perquè considerava que s'havia de "limitar la mobilitat" en un moment que les dades pujaven de manera "desorbitada". Ara el toc de queda decaurà perquè es considera que era la mesura més lesiva i invasiva contra els drets fonamentals dels ciutadans.

Malgrat parlar de desacceleració, el Govern ha volgut enviar un missatge de "prudència" a la ciutadania, ja que afirma que les xifres de la pandèmia segueixen sent "desorbitades". Aquest dilluns, sense anar més lluny, encara s'estava en "xifres rècord", amb 43.500 contagis i 97.000 consultes als CAP. És per això que quan la setmana que ve al Govern li toqui tornar a buscar l'aval judicial a una nova ronda de restriccions, la Generalitat ja no hi inclourà el toc de queda, però mantindrà totes les altres. La següent a caure de la llista podria ser la limitació del nombre de persones en les trobades, però en aquest punt la Generalitat no es fixa horitzons. I encara menys en l'oci nocturn, malgrat que la patronal del sector està en peu de guerra contra el Govern. "Actuarem sense precipitació i sense dilació", s'ha limitat a dir Plaja.

El preu dels antígens

Un altre dels temes que marquen l'actualitat de la pandèmia és l'anunci del govern espanyol que controlarà el preu dels tests d'antígens. La Generalitat anticipa que "aplaudirà" la mesura quan sigui una realitat i assegura que en aquest àmbit està lligada de mans i peus, ja que aquesta regulació de preus és "competència d'àmbit estatal". On sí que té competències Catalunya és en la regulació del passaport covid, i en aquest àmbit la Generalitat no preveu cap canvi. Se seguirà demanant, però no s'ampliarà el seu ús.

Finalment, la Generalitat també ha explicat que pensa en com abordar la pandèmia en el mitjà i el llarg terminis, ara que es comença a instal·lar el debat de si el covid s'ha de començar a tractar com una grip. El Govern, de moment, no es mulla i el que ha decidit és demanar un informe als seus experts sobre com abordar aquest assumpte. Un informe que, com tota la resta, serà llegit amb atenció però no serà vinculant.

stats