Societat 09/05/2020

Els CAP també faran tests PCR als pacients amb símptomes de coronavirus

Vergés assegura que a partir de dilluns es posarà en pràctica a les regions que entren a la fase 1

Pau Esparch
3 min
Moments previs a la recollida d’una mostra de diagnòstic del covid-19 .

BarcelonaEls centres d'atenció primària (CAP) també faran tests PCR als pacients amb símptomes de coronavirus. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha assegurat que ja es posarà en pràctica dilluns vinent a les tres regions sanitàries de Catalunya que entraran a la fase 1: les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona i l'Alt Pirineu-Aran. Vergés ha defensat aquest nou protocol per "poder detectar els casos com més aviat millor, els seus contactes i el seguiment de la quarantena", i que forma part del control de l'evolució de la pandèmia del covid-19 durant el desconfinament.

La consellera, que ho ha anunciat en la roda de premsa del Govern dedicada al coronavirus, ha demanat als pacients que, abans d'anar als CAP sense cita prèvia, s'hi posin en contacte amb una trucada o amb l'app Stop Covid-19 Cat. "Necessitem que des de l'atenció primària siguin accessibles les proves PCR", ha explicat Vergés, que ha apuntat que "la majoria dels centres" ja tenen aquest nou protocol. "És crear un altre circuit per a les fases següents", ha dit la consellera, que ha argumentat que s'afegeix aquest "diagnòstic precoç" a l'atenció primària per "poder fer els aïllaments i trencar les cadenes de transmissió" del virus.

Segons Vergés, "s'ha augmentat molt" la capacitat dels laboratoris per fer els tests PCR i que "està ben dimensionada" per atendre les persones que necessitin les proves. "Tenim la capacitat suficient i el marge per abordar amb seguretat les pròximes fases. Per controlar l'epidèmia, s'ha de tenir això a punt", ha remarcat. Pel que fa a l'evolució del coronavirus, la consellera de Salut ha manifestat que "de moment no hi ha un canvi de tendència, que és decreixent a tot el país". Sobre les altres regions que podrien entrar a la fase 1 del desconfinament, Vergés ha respost: "Farem propostes quan es pugui avançar de manera segura i no tornar enrere. L'evolució és l'esperada".

Controls dinàmics entre regions

Pel que fa al dispositiu policial per controlar que es compleixi el desconfinament entre regions sanitàries, el conseller d'Interior, Miquel Buch, ha insistit que "és altament complex i pràcticament impossible" fer uns perímetres amb els agents dels Mossos d'Esquadra i les policies locals per separar els territoris que estiguin a la fase 0 i a la 1. Buch ha defensat fer "controls dinàmics" a diferents carreteres. "El Govern confia en la responsabilitat que la ciutadania ja ha demostrat", ha dit. Respecte al fet que cada vegada es posen menys denúncies per saltar-se el confinament, el conseller ha assegurat que es mirarà "com es poden adequar les mesures" des dels Mossos i les policies locals "per perseguir aquesta minoria que és irresponsable i no compleix".

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, també ha explicat que s'ha aprovat que l'oferta del transport públic sigui d'entre el 80% i el 100% a les tres regions sanitàries que a partir de dilluns entren a la fase 1. Segons el pla de la Generalitat, l'oferta a la fase 1 i a la 2 serà la mateixa, mentre que a la 3 ja es restablirà al 100%. Pel que fa als territoris que continuen a la fase 0, l'oferta serà d'entre el 80% i el 90% a les hores punta i del 50% la resta del dia. S'ha recordat que és obligatori portar mascareta al transport públic.

Budó ha mostrat "satisfacció" pel fet que el ministeri de Sanitat hagi acceptat desconfinar Catalunya per regions sanitàries i no per províncies. "La cooperació i la col·laboració entre governs són més útils que no pas la imposició", ha afegit. En aquest sentit, Buch ha agraït que ja s'hagi facilitat la informació de la fase 1 de manera "detallada i en un temps raonable". Tot i això, tant Budó com Vergés han demanat a l'estat espanyol que torni les competències a la Generalitat en aquest procés de desescalada per poder prendre les decisions "on es té la responsabilitat de la gestió i es coneix el país".

stats