Societat 14/06/2018

Grande-Marlaska diu que farà "tot el possible" per retirar els filats de ganivetes de Ceuta i Melilla

El ministre de l'Interior ho marca com una prioritat i diu que demanarà un "informe complementari"

Ara
2 min
Espanya demana 45 milions a la UE per frenar la immigració

MadridEl govern de Pedro Sánchez vol marcar un abans i un després en la política migratòria heretada de Mariano Rajoy. Després de decidir acollir el vaixell de refugiats 'Aquarius', que previsiblement arribarà a València el cap de setmana, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha anunciat aquest dijous que una de les prioritats del seu mandat serà retirar els filats de ganivetes de les tanques de Ceuta i Melilla, el que es coneix com a concertines, que han sigut durament criticades per organismes internacionals. Les concertines, en lloc de les clàssiques espines, té fulles afilades que travessen la roba i els guants.

Pedro Sánchez ja es va comprometre el 2014 a retirar aquestes ganivetes, que, justament, havia instal·lat José Luis Rodríguez Zapatero, tot i que les va acabar retirant parcialment el 2007 per les lesions que provocaven als immigrants. "Faré tot el possible perquè puguin retirar-se les concertines de les nostres fronteres", ha dit Grande-Marlaska en una entrevista a Onda Cero. En aquest sentit, ha assegurat que és una de les seves "principals voluntats". "Estem parlant de solidaritat, de respecte a les persones, controlant els fluxos migratoris, ajudant en origen i col·laborant amb les autoritats d'aquests països... Però si aquestes persones ja són al costat de la tanca, ho mirarem: crec que és el més raonable", ha afegit. El ministre de l'Interior ha assegurat ara que demanarà un "informe complementari" per prendre una decisió, malgrat que ja figurava en el programa electoral de Sánchez.

El ministeri de l'Interior de Rajoy va recuperar els filats de ganivetes el 2013 enmig d'una llarga polèmica. Zapatero va anunciar que retiraria les ganivetes el 2007, però només es van treure del costat visible des de Melilla i en canvi van continuara al costat marroquí de la tanca. Després el govern del PP les va tornar a estendre per aturar el flux d'immigrants.

stats