Societat 16/10/2015

La Guàrdia Civil arresta a Catalunya un home pels atacs informàtics contra el Toro de la Vega

La 9 de Anon, el grup que va reivindicar haver tombat la web de l'Ajuntament de Tordesillas, afirma que el detingut no és dels seus però altres grups d'Anonymous van fer més accions

Enric Borràs
3 min

BarcelonaLa Guàrdia Civil ha arrestat avui un home a les Borges del Camp en una operació contra els atacs informàtics en protesta per la tradició del Toro de la Vega, a Tordesillas (Castella i Lleó), en què centenars d'homes claven llances a un toro fins que el maten. El cos policial ha confirmat la detenció a l'ARA però no preveu donar avui més informació de l'operació. Fonts properes al cas han explicat que l'home ha quedat en llibertat amb càrrecs aquesta tarda, després de comparèixer davant del jutge. El moviment internacional 'hacktivista' Anonymous va organitzar una cibercampanya contra el Toro de la Vega el mes de setembre.

Segons publica ReusDiari.cat l'arrestat és un home de 35 anys, acusat d'un delicte de danys informàtics i l'han detingut a casa guàrdies civils comandats des de Madrid, sense uniforme. També s'haurien endut documents i caixes tot i que l'operació continua oberta. El detingut feia un any que vivia al poble, segons alguns veïns. El delicte de danys informàtics, introduït amb l'última reforma del Codi Penal, preveu fins a vuit anys de presó en els casos més greus.

Diferents ruscs d'Anonymous van promoure accions de protesta i de boicot contra el Toro de la Vega el mes passat. Tot i amb això Anonymous no és un grup homogeni i cada rusc actua pel seu compte, encara que es puguin coordinar per accions concretes. La Guàrdia Civil encara no ha confirmat per quin delicte concret s'ha arrestat el veí de les Borges del Camp.

Alguns ruscs -el nom que fan servir els membres d'Anonymous per referir-se als grups que formen part del moviment- ja han publicat altres anys a YouTube vídeos com el que podeu veure al capdamunt. Hi avisaven que "totes les pàgines a internet que directa o indirectament promoguin la barbàrie de Tordesillas seran declarades objectiu" i que piratejarien les principals webs del poble. També amenaçaven amb un boicot a productes i empreses de Tordesillas per buscar la ruïna dels "insensibles i inhumans" habitants del poble.

Un vídeo d'Anonymous, publicat aquest any a YouTube i ja retirat, explicava de manera detallada com s'ho havien de fer els 'hacktivistes' per fer un atac denegació de servei (DoS) contra les pàgines web relacionades amb Tordesillas, segons el Diario de Valladolid. Aquesta mena d'atacs consisteixen en fer moltes peticions d'informació des de diferents ordinadors als servidors d'una web concreta fins que supera l'amplada de banda que té contractada i la pàgina es col·lapsa. D'altres atacants van modificar la pàgina web de Turisme de Tordesillas afegint-hi textos i imatges en contra del Toro de la Vega. El detingut podria estar relacionat amb aquests atacs.

A més, els membres de La 9 de Anon, el rusc d'Anonymous més actiu de l'Estat segons el CNI, van fer un atac distribuit de denegació de servei (DDoS) contra les webs de l'Ajuntament i de Turisme de Tordesillas que les va tombar, segons expliquen ells mateixos en un apunt al seu blog. Tot i amb això han assegurat aquesta tarda a través de Twitter que la Guàrdia Civil no ha detingut cap dels seus membres.

stats