Societat 20/01/2015

La Guàrdia Civil de Barcelona desarticula una organització que introduïa persones de forma il·legal a la UE

L'operació, denominada Salto del Mediterráneo, s'ha saldat amb 19 detinguts

Acn
2 min

BarcelonaLa Guàrdia Civil de Barcelona ha desarticulat una organització que introduïa persones amb documentació falsa a la Unió Europea. L'operació, denominada Salto del Mediterráneo, s'ha saldat amb 19 detinguts, dels quals 5 pertanyen a l'organització desarticulada -tenen entre 22 i 55 anys, són de nacionalitat marroquina i veïns de Manresa, Santa Margarida de Montbui (Anoia) i Roses- i 14 més han estat arrestades per haver recorregut a aquest grup per aconseguir entrar en diferents països de la UE. Els responsables de l'organització els proporcionaven documentacions falses d'altres persones a les quals els unien una gran semblança física i una dona va arribar a pagar 8.000 euros a l'organització per al seu trasllat i el dels seus dos fills menors del Marroc a França.

La investigació va començar el gener de l'any passat, quan agents de l'Oficina d'Anàlisi i Investigació Fiscal de la Guàrdia Civil amb base al Port de Barcelona van detectar i detenir quatre persones que havien arribat a la capital catalana en un ferri procedent de Tànger (Marroc) i que volien accedir a territori de la Unió Europea mitjançant la presentació de documentacions que van resultar ser falses o a nom d'altres persones.

En aquesta primera actuació, la Guàrdia Civil també va detenir un dels integrants del grup encarregat de proporcionar-los la logística per facilitar la seva entrada il·legal. A aquest membre de l'organització també li van ser intervinguts bitllets d'avió dels seus clients amb destinacions a altres països de la Unió Europea com França i Bèlgica. Davant l'evidència que es tractava d'una trama organitzada, els agents van iniciar una investigació per determinar la possible implicació d'altres persones i desarticular l'operativa d'aquesta organització criminal.

Al llarg de l'any que ha durat la investigació, la Guàrdia Civil ha detingut unes altres deu persones estrangeres, procedents del Marroc, que haurien pagat diferents quantitats econòmiques al grup organitzat perquè els introduïssin a la UE utilitzant com a via d'entrada el Port de Barcelona i el seu trasllat a aquest a través de ferris procedents de Tànger.

En la majoria dels casos els havien proporcionat documentacions falses de persones a les quals els unia un notable semblant físic o, en uns altres, substituint la fotografia del titular de la documentació per una del propi estranger que volia entrar a la UE il·legalment. D'altra banda, la Guàrdia Civil també va determinar en la seva investigació que totes les reserves de passatges dels ferris eren realitzades pels integrants del grup organitzat des del Marroc.

Al llarg de la investigació i de les diferents actuacions efectuades per la Guàrdia Civil en el context d'aquesta operació, també han estat intervinguts set passaports del Marroc, tres de Bèlgica, tres de França, un document d'identitat d'estranger de Bèlgica, tres documents d'identitat d'estrangers d'Espanya i un document d'identitat de Bèlgica. La Guàrdia Civil ha establert contacte amb diferents autoritats policials de països europeus afectats, amb la finalitat d' intercanviar informació sobre les documentacions falses intervingudes en l'operació.

stats