Societat 26/01/2017

La Guàrdia Urbana denuncia un 'youtuber' que va humiliar un sensesostre

Li va donar galetes farcides de pasta de dents i un bitllet de 20 euros i va dir que se sentia "bé" per haver-ho fet

Ara
2 min
Imatge del vídeo amb les galetes farcides de pasta de dents que el 'youtuber' va donar al sense sostre

BarcelonaLa Guàrdia Urbana ha denunciat per la via penal per un delicte d'odi un 'youtuber' de 19 anys que la setmana passada va donar galetes farcides de pasta de dents a un sensesostre, ho va gravar en vídeo i el va publicar a internet. El noi, que fa servir el pseudònim ReSet i es diu Kan-Hua Ren, té més d'un milió de seguidors a YouTube i els seus vídeos acumulen uns deu milions de visites cada mes, que li donen rendiment econòmic a través de la publicitat.

L'Ajuntament de Barcelona té clar que el vídeo "feia un tractament humorístic, degradant i humiliant" del sensesostre, segons un comunicat. Precisament per aquest tracte degradant –el noi també va donar 20 euros al sensesostre i va dir que se sentia "bé" per haver-ho fet– el vídeo va causar polèmica a la xarxa. El 'youtuber' va fer un parell de vídeos en què es disculpava i es justificava alhora i va esborrar el de la broma humiliant, tot i que encara es pot veure perquè altres usuaris de YouTube l'han recuperat. A l'ARA no el publiquem per respectar la intimitat de la víctima, però aquí teniu algunes de les justificacions del bromista:

La Guàrdia Urbana es va assabentar que existia aquest vídeo i dimarts van localitzar el sensesostre víctima de la broma pesada en un carrer de la Marina del Port. Els agents, segons l'Ajuntament, li van oferir la possibilitat de denunciar-ho i van posar a la seva disposició els recursos assistencials del consistori per si en volia fer ús. L'home els va explicar que el noi que li havia donat les galetes i el bitllet de 20 el dia 17 el va gravar amb el mòbil mentre se les menjava i després va marxar. Al cap d'una estona es va començar a trobar malament i a tenir nàusees.

Dimarts mateix, justament mentre els agents parlaven amb el sensesostre, va aparèixer Ren, que ja havia publicat un parell de vídeos justificant-se. Aquell dia va assegurar que es volia redimir demanant perdó al sensesostre, passant la nit amb ell –duia una motxilla amb un sac de dormir i mantes– i gravant-ho tot en vídeo. Els policies el van identificar allà mateix i el van denunciar per haver degradat l'home i vulnerar-ne la integritat moral, conductes que es corresponen a un delicte d'odi. De fet, el fiscal especial contra els delictes d'odi Miguel Ángel Aguilar preveu assumir el cas, segons Europa Press.

Si el jutge decideix obrir una investigació, el tinent d'alcaldia de Drets de la Ciutadania, Participació i Transparència de Barcelona, Jaume Asens, ha anunciat que l'Ajuntament es personarà com a acusació popular. També ho faran en el cas dels dos joves detinguts la setmana passada per agredir un sense llar. En una compareixença que recull l'ACN, Asens ha mostrat la seva preocupació per aquests casos, que no són "fets aïllats". "No volem abaixar la guàrdia, un atac contra els més dèbils és un atac contra el conjunt de la ciutadania i el nostre model de cohesió social, i per això actuarem amb la màxima contundència que ens permet la llei", ha apuntat.

stats