Societat 13/06/2018

Un manter queda estabornit a la plaça Catalunya en una batuda de la Guàrdia Urbana

El venedor ambulant ha passat uns vint minuts estès a terra fins que ha arribat l'ambulància

Cristina Mas / Enric Borràs
2 min
Un company assisteix el venedor ambulant inconscient, envoltat d'agents de la Guàrdia Urbana.

BarcelonaUna batuda de la Guàrdia Urbana aquest migdia a Barcelona, a la plaça Catalunya, ha acabat amb un noi d'origen senegalès estabornit a terra, amb un trau al cap i una lesió a la cama. Segons el testimoni d'alguns companys seus i de representants de diverses organitzacions de defensa dels drets humans que eren casualment a la plaça, el noi ha quedat estès a terra inconscient durant uns vint minuts fins que ha arribat l'ambulància. Després de rebre assistència ha recuperat el coneixement i l'han traslladat a un centre mèdic. Segons fonts de l'Ajuntament de Barcelona, però, el manter només ha patit una ferida lleu, un trau al cap, i no els consta que hagi quedat inconscient.

"Hi havia cinc nois venent al carrer quan ha aparegut la Guàrdia Urbana. El meu company ha intentat recollir la manta amb les ulleres que venia i en aquell moment un agent l'ha empès i ha quedat estès a terra", ha dit a l'ARA un dels venedors ambulants que ha presenciat l'escena i que no ha volgut donar el seu nom per por de represàlies. Segons aquest i dos testimonis més que repetien el mateix relat, el ferit és un noi senegalès d'uns trenta anys. "La policia ens va al darrere cada dia", denunciava. Els mateixos testimonis expliquen que els agents no han fet servir les porres.

Fonts municipals, en canvi, asseguren que la versió de la Guàrdia Urbana és molt diferent. Segons els agents, quan intervenien en un operatiu rutinari contra la venda ambulant un dels venedors ha fugit i, en una corredissa, ha ensopegat, ha caigut tot sol i s'ha fet un cop al cap. En tot cas, insisteixen les mateixes fonts, es tractaria d'una ferida lleu.

"Ahir va passar el mateix. La diferència és que avui érem aquí per denunciar-ho", ha explicat Victoria Columba, activista de Tras la Manta. "Quan he arribat ja estava estès a terra i l'ambulància ha trigat 15 minuts a aparèixer", ha confirmat a l'ARA.

Andrés García, del col·lectiu de defensa de drets humans Irídia, ha comentat que havien agafat les dades del ferit i dels testimonis per si volen denunciar els fets. Els defensors de drets humans eren a la zona perquè acabaven de presentar en roda de premsa al Col·legi de Periodistes l'informe de vulneracions de drets humans a la frontera sud, entre el Marroc i Espanya. En aquesta mateixa roda de premsa havien denunciat que la frontera no s'acaba a Ceuta o Melilla, sinó que els migrants l'arrosseguen durant molt de temps, un cop han aconseguit arribar a Espanya, en forma de "racisme institucional".

stats