Barcelona

Collboni reobre el pols per la gestió de l'Antiga Escola Massana

Entitats aturen el desallotjament de la Tancada de Migrants, que consideren irregular

2 min
Veïns de diferents associacions d'habitatge davant l'edifici ocupat.

BarcelonaMatí mogut aquest dilluns al Raval. Una cinquantena de veïns del barri han aturat l'intent del govern municipal de Jaume Collboni de desnonar la Tancada Migrant, un espai ocupat des de fa cinc anys a l'Antiga Escola Massana que acull persones sense llar. Segons el Sindicat d'Habitatge del Raval, de fet, ara mateix hi viuen 35 persones, la majoria sense papers. L'actuació d'aquest dilluns, frenada pels veïns, reobre el pols de l'Ajuntament per la gestió d'aquest espai. Un debat sense resoldre durant els mandats d'Ada Colau i que ara que el PSC governa en solitari Collboni vol resoldre per la via del desnonament.

Els veïns, que han cridat proclames contra la llei d'estrangeria i han carregat contra el regidor del districte de Ciutat Vella, Albert Batlle –a qui anomenen el xèrif per les seves polítiques–, han pogut aturar el desnonament aquest dilluns, però la batalla per la gestió de l'Antiga Escola Massana promet ser intensa durant els pròxims mesos. Avui les associacions d'habitatge presents a la plaça de la Gardunya –darrere mateix del Mercat de la Boqueria– han denunciat que el desnonament és "il·legal" perquè fa més d'un any que l'espai està ocupat i interpreten que l'Ajuntament de Barcelona no pot utilitzar la via administrativa (com fa) i que ha de recórrer als tribunals.

El districte, en canvi, assegura que avui s'ha aixecat acta recollint que l'edifici continua ocupat i que això no esgota la via administrativa, per la qual cosa podria haver-hi nous intents de desnonament en les pròximes setmanes, i aquest cop sense notificar-los prèviament. A més, també diuen que estan seguint el procediment legal amb l'objectiu de poder destinar l'edifici a "ús públic per al districte i la ciutat".

El procés de recuperació de l'edifici es va iniciar el 26 de setembre, quan el districte va notificar que "per manca de compliment de requeriments de seguretat i salubritat exigibles per a l’ús d’aquest local" (l'edifici ni tan sols té cèdula d'habitabilitat) s'iniciava l'expedient per recuperar-ne la possessió. Així, es va demanar als residents que desallotgessin voluntàriament.

Recuperar un espai a la Gardunya

Aquest desallotjament s'emmarca dins d'un pla per recuperar la zona per part de l'Ajuntament de Jaume Collboni, que ha deixat enrere bona part de les polítiques del d'Ada Colau. Els comuns –que també van fer un intent d'expulsar els migrants de la Tancada el 2019– defensaven cedir l'espai mitjançant una concessió que no va arribar mai i que havia d'afavorir tant la Tancada com l'espai que des del 2020 autogestionen els veïns per respondre a les necessitats del barri. Ara el PSC opta per la via administrativa.

Fonts del districte confirmen que es vol convertir tot el recinte en equipaments per al Raval: "canviar dinàmiques de convivència i poder dotar la zona de nous usos i activitats", diuen. L'objectiu és convertir aquella zona en un pol d'equipaments per al barri, tenint en compte que darrere de l'edifici hi ha també els Jardins de Rubió i Lluch, on hi ha la Biblioteca de Catalunya i la Biblioteca de Sant Pau-Santa Creu.

stats