Acció social
Societat 17/12/2022

Nova pugna per la concessió del recinte de l'Antiga Escola Massana

Tornen les mobilitzacions pel traspàs del recinte als veïns

Pol Mestres Bosch
2 min
Els manifestants reclamen la concessió de l'Antiga Escola Massana

Barcelona"Concessió o boicot electoral". Aquest és el clam de diversos col·lectius del Raval en el marc d'una nova pugna perquè l'Ajuntament de Barcelona els traspassi el recinte de l'Antiga Escola Massana, un espai ubicat a la plaça de la Gardunya que autogestionen els veïns per atendre les necessitats del barri. Els veïns han tornat a les mobilitzacions i aquest divendres un centenar de persones es van manifestar en contra de la inacció del govern municipal en aquesta qüestió, tot i que el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, hagi assegurat que els comuns estan d'acord en cedir l'espai. El 13 de juliol passat Rabassa va anunciar la concessió de la Massana, "però des d'aleshores ha donat allargs" als col·lectius, ha explicat en declaracions a l'ARA la portaveu del Sindicat d'Habitatge del Raval, Elena Martín. L'argument de Rabassa, segons Martín, és que els tècnics del servei jurídic "no ho veuen clar" i no fan cas de les ordres del regidor.

En aquest sentit, les entitats veuen dues possibilitats: que Rabassa estigui mentint i sigui una estratègia dels comuns per perdre temps i deixar la problemàtica al pròxim govern o que el regidor no tingui l'autoritat per governar al districte i fer complir als serveis jurídics les seves decisions. Per aquest motiu, fan una crida a boicotejar la precampanya i campanya electoral de Barcelona en Comú a les pròximes eleccions municipals.

A l'inici de la pandèmia, alguns veïns van crear la Xarxa de Suport Mutu del Raval per ajudar totes les famílies vulnerables del barri durant la crisi social a causa del coronavirus. El grup de suport repartia aliments que emmagatzemava en un espai de 20 metres quadrats, el qual es va quedar petit. Segons els veïns, l'Ajuntament no va proporcionar cap solució ni espai apte per aquesta tasca. Així doncs, el 23 de juny del 2023 van decidir ocupar l'Antiga Escola Massana, que en el seu moment estava en desús.

Ara, aquest espai està autogestionat pel Sindicat d'Habitatge del Raval, la Xarxa Popular d'Aliments, l'Escola Popular del Raval, la Xarxa de Suport Mutu i el Gimnàs Popular Matilde Landa. Les entitats continuen amb la xarxa d'aliments i, a més, ofereixen suport laboral i educatiu i un espai esportiu, de manera que "abasta totes les necessitats de l'individu", ha assegurat Martín. En aquests moments poden dur a terme les tasques amb llibertat, però els preocupa que en un canvi de mandat els enfonsin el projecte que han engegat en aquest espai tots plegats.

Un espai de reivindicació

L’Antiga Escola Massana ha sigut un espai de reivindicació per a altres protestes. El març del 2018 una desena d'immigrants i refugiats van fer-hi una tancada durant diversos mesos per denunciar la "violència racista". Aquestes persones denunciaven que la llei d'estrangeria només posa traves per regularitzar la seva situació a Catalunya.

stats