Habitatge
Societat Habitatge 27/04/2022

Els fons europeus ajudaran a rehabilitar més de 13.600 pisos en quatre anys

L'AMB i el Consorci Metropolità de l'Habitatge posen en marxa un pla per millorar l'eficiència energètica dels edificis

ARA
2 min
La rehabilitació i la certificació energètiques Per afrontar l’estalvi energètic a la llar cal atendre els consells sobre bons hàbits, però també tenir en compte l’estat de l’edifici. La rehabilitació  i la certificació energètiques ens hi ajuden

BarcelonaFomentar la rehabilitació dels pisos i edificis més vells i millorar-ne així l'eficiència energètica. Amb aquest objectiu, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha posat en marxa un pla –juntament amb el Consorci Metropolità de l’Habitatge (CMH)– per rehabilitar fins a 13.650 habitatges construïts abans de l’any 1981 en un període de quatre anys.

El programa tira endavant gràcies a l'arribada dels fons europeus Next Generation per a aquest sector, que finançaran amb 100 milions d'euros el projecte. Els propietaris hi aportaran 72 milions més en total. Aquestes actuacions permetran que 35.000 ciutadans de l'àrea metropolitana es beneficiïn de millores a casa seva i generarà, segons els càlculs de l'AMB, uns 4.000 llocs de treball.

Així, es promourà la renovació de les façanes i cobertes, la construcció de nous ascensors i l’actualització d’instal·lacions comunitàries, entre d’altres. En funció de l’eficiència energètica que s’obtingui amb la rehabilitació, les subvencions arribaran fins al 80% del total de les obres, amb un màxim de 21.400 euros per habitatge.

En la roda de premsa de presentació del pla, Antoni Balmón, vicepresident executiu de l’AMB i president del CMH, va subratllar la triple funció que tindran aquestes ajudes: millorar la qualitat de vida dels veïns, generar ocupació i reduir les emissions de CO₂. De fet, l'AMB calcula que les obres permetran deixar d'emetre fins a 17.000 tones de CO₂ a l'atmosfera.

Més enllà dels aspectes relacionats amb la sostenibilitat, el programa també vol ajudar a millorar la integració urbana, fomentant les ajudes als barris més desafavorits i reduir així les desigualtats socials. A més, l'AMB espera que suposi una empenta econòmica per al sector i alhora ajudi a millorar l'accés a l'habitatge digne.

El repte, convèncer els veïns

Balmón també va reconèixer que el gran repte per engegar el pla serà convèncer les comunitats de veïns. En aquest sentit, es farà una intensa feina de “pedagogia” per convèncer els propietaris dels beneficis de la rehabilitació. “Serà difícil, però ens hi tirem perquè creiem que la piscina té aigua”, va dir Balmón. El director del CMH, José Antonio Antímez, va recordar que tots els edificis d’abans del 1981 presenten deficiències i que moltes comunitats de veïns van fent “derrames” contínuament que no són més que “pegats”. “El plantejament que els oferim és fer-ho tot d’una sola vegada, amb subvencions molt potents i crèdits per als que no puguin pagar. No hi ha excusa per no fer-ho”, va insistir. 

El programa d'ajudes també preveu que, eventualment, els veïns en situació de vulnerabilitat econòmica puguin accedir a ajudes de fins al 100% de l’import que els correspongui pagar per les obres. La subvenció la rebrà directament la comunitat de propietaris i aquelles que no ho necessitin també tindran facilitats per accedir a crèdits a través d'entitats financeres.

La convocatòria també inclou ajudes per a reformes d'eficiència energètica en interiors d'habitatges que poden arribar fins al 40% del cost amb un màxim de 3.000 € per habitatge.

El primer paquet d'ajudes és de 37,7 milions d'euros i es pot demanar a partir del 2 de maig.

stats