Habitatge

El Govern sanciona 79 grans tenidors amb 6 milions per no oferir lloguer social

Consum incorpora la publicació al DOGC dels noms i les multes com a mesura dissuasiva

ARA
2 min
El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent

BarcelonaEl Govern, per mitjà de l'Agència Catalana del Consum, ha sancionat 79 grans tenidors amb 6,07 milions d'euros per no oferir lloguer social a famílies vulnerables des de febrer del 2020. Així ho han detallat aquest divendres el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, i el director de Consum, Albert Melià, que han precisat que dues empreses acumulen gairebé la meitat de les multes (2,7 milions d'euros). Una penalització milionària que surt dels 1.242 expedients oberts en els últims quatre anys. Melià ha explicat que s'ha incorporat, com a mesura dissuasiva, la publicació dels noms dels grans tenidors i les sancions imposades per no complir la normativa, sempre que la sentència administrativa sigui ferma.

En concret, dels 79 grans tenidors sancionats, 27 acumulen més d'un expedient i el 52% dels processos engegats es concentren en dues empreses, tot i que potser no deriva en penalització econòmica. Segons ha informat Melià, es tracta de Divarian Propiedad (amb 423 expedients) i Promotoria Coliseum Real Estate (221). Cap d'aquestes dues empreses va oferir lloguer social abans d'iniciar el desnonament del domicili, tal com fixa la llei d'emergència habitacional.

El director de Consum ha assenyalat que ja s'ha publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) el nom d'11 companyies a les quals se'ls ha multat per no complir la normativa, com ara Coral Homes, Altamira Santander Real Estate i Claysburg, entre d'altres. Melià ha explicat que des del maig de 2023 l'Agència ha incorporat a tots els procediments sancionadors, un cop les empreses han esgotat la via administrativa, la publicació i difusió de la penalització i el seu nom. "Es vol reforçar aquest efecte dissuasiu, adreçat als grans tenidors i a aquells que estan obligats" a complir la regulació, ha subratllat el director.

Així mateix, ha situat les principals actuacions sancionadores a l'àrea metropolitana de Barcelona, ja que a la capital catalana les competències són del consistori: 110 expedients a Badalona; 79 a l'Hospitalet del Llobregat, 66 a Sabadell, 64 a Terrassa, 60 a Santa Coloma de Gramenet, 52 a Mataró, 34 a Vilanova i la Geltrú, 29 a Rubí, 27 a Montcada i Reixac i 26 a Sant Boi de Llobregat.

Multiplicació de les actuacions

Al seu torn, Torrent ha detallat que les inspeccions s'han multiplicat per vuit en aquests quatre anys respecte al que s'havia fet anteriorment, la qual cosa "ha fet aflorar actituds que cal erradicar". Concretament, el conseller d'Empresa i Treball ha dit que les inspeccions fetes en aquest període s'han incrementat un 779% respecte al 2020 (183 davant de 1.792).

Precisament, aquest programa que persegueix l'obligatorietat d'un lloguer social es va reforçar l'any passat amb la suma de 19 persones professionals. D'aquesta manera, les denúncies entre el gener del 2023 i del 2024 es van enfilar fins a les 2.031, un 243% més que entre el 2020 iel 2022; els expedients oberts van créixer fins als 1.087, un 600% més, i les sancions es van enfilar fins a les 168, un 115% més.

Torrent ha assegurat que la voluntat d'aquesta iniciativa "no és la sanció per la sanció" sinó "intervenir en un mercat al voltant d'un dret tan sensible com és el de l'accés a l'habitatge". A la vegada, ha recordat que en aquest àmbit s'han de fer "una bateria de polítiques" i que busquen "impactar" en aquest sector, i ha justificat les mesures impulsades pel Govern per la voluntat "que siguin efectives". 

stats