Habitatge
Societat Habitatge 14/03/2023

L'Ajuntament de Barcelona compra 170 pisos públics per evitar-ne la privatització

L'operació té un cost de 10,7 milions i ha permès la compra de tres finques a l'empresa Regesa

Elisenda Forés Català
2 min
La regidora d'habitatge, Lucía Martín, durant la roda de premsa

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona ha comprat 170 habitatges de lloguer públic en tres finques diferents dels barris de Sants-Montjuïc, Guinardó i Nou Barris. La inversió ha tingut un cost de 10,7 milions d'euros i permetrà ampliar l'escàs parc públic de lloguer de la capital catalana. Els pisos, construïts en sòl municipal, van ser cedits per 75 anys a l'empresa pública Regesa (de l'antic Consell Comarcal del Barcelonès), que actualment està en procés de liquidació.

La regidora d'Habitatge, Lucia Martin, ha explicat que la compra ha servit per evitar que els pisos passessin a mans privades quan s'acabés el període de concessió pública; en el cas concret d'aquests immobles els quedaven entre 15 i 17 anys. Martin ha posat en relleu la importància de l'operació, perquè aquestes tres finques són les últimes que encara eren propietat de Regesa. 

Aquesta és la segona operació d'aquestes característiques en el mandat de Colau, després que el 2021 es compressin 198 habitatges d'aquesta mateixa empresa pública. El preu d'aquesta última compra se situa un 17% per sota del valor que tindria la venda d'acord amb el preu regulat dels Habitatges de Protecció Oficial (HPO). 

Els HPO, cada cop més escassos

La legislació amb la qual es van tirar endavant moltes promocions d'habitatge protegit fa anys estableix un període d'uns 10 o 30 anys, que, un cop vençuts, permeten que aquests habitatges puguin passar al mercat privat. Això es tradueix en una pèrdua progressiva de pisos protegits que va posar de manifest un estudi recent de l'Observatori Desc i l'Observatori Metropolità de l'Habitatge. El treball alerta que els pisos de protecció oficial disponibles a les comarques de Barcelona són cada cop més escassos: dels 72.501 que hi havia a la demarcació l’any 2021, només en quedaran 36.031 el 2030 i 18.830 deu anys més tard, el 2040. En aquesta línia, l'Ajuntament ha retret avui que el 2012 la mateixa societat pública Regesa es va vendre gairebé 300 habitatges al fons d'inversió Azora.

stats