Habitatge

Només 60 pisos protegits a Barcelona des que es va impulsar la reserva del 30%

Les entitats impulsores denuncien un boicot de Collboni i Trias a la mesura i adverteixen dels riscos si es deroga

2 min
Portaveus de les entitats impulsores del 30% davant de l'edifici de Pelai número 1, on hi haurà lloguer social.

BarcelonaLes entitats socials impulsores de la mesura del 30% d’habitatge protegit a Barcelona han defensat avui la norma i han denunciat el boicot dels lobis. "La mesura funciona", ha dit la portaveu de la Plataforma d'Afectades per la Hipoteca, Lucia Delgado. El govern de l'alcalde Jaume Collboni, en canvi, defensa que la norma espanta la inversió privada i que s'ha de modificar. Els fets són que, des que el 2019 va entrar en vigor la norma que obliga a reservar a habitatge social el 30% de les noves construccions o rehabilitacions de més de 600 metres, només s'han aconseguit uns 60 pisos de lloguer protegit.

Les causes d'aquests resultats s'interpreten de manera diferent des de les entitats socials i l'Ajuntament. Precisament segons la PAH, el boicot dels lobis i la mala aplicació de la normativa en són els responsables. En cas de derogar-se, es tractarà d'un "profecia autocomplerta", segons Delgado. Concretament, en una roda de premsa convocada aquest dilluns, la portaveu de la PAH ha detallat les següents causes principals: que no s’apliqués la suspensió de llicències mentre la norma es tramitava –període durant el qual denuncien una pluja de llicències, gairebé 600–; l'ajornament de l'entrada en vigor de la norma per a les operacions en curs durant dos anys, fet que va comportar que uns 57 expedients quedessin exempts de complir amb el 30%, i l'aturada de la indústria de la construcció pel covid-19.

Les entitats socials que convocaven l'acte han expressat la seva preocupació, i és que asseguren que la comissió d'experts formada per l'Ajuntament de Barcelona són una justificació per derogar la mesura. No hi ha cap de les entitats impulsores de la mesura en el grup d'experts i, en canvi, sospiten que l'Associació de Promotors de Catalunya (APCE) sí que en forma part. "L'ha creat l'alcalde per ajustar el 30% assegurant que no funciona sense aportar estudis ni dades que ho demostrin", ha dit Delgado. A més, acumulen aquest fet al fet que no s'hagi imposat prou sancions per saltar-se el compliment de la llei. Asseguren que amb inspeccions més severes es podria haver guanyat fins a 120 habitatges protegits més.

Des del govern de Collboni al·leguen que no s'anunciarà la composició del comitè fins que aquest no estigui tancat, però que treballaran per fer la normativa efectiva i en cap cas preveuen eliminar-la. Aquest juny, però, Collboni va declarar en una entrevista a Betevé que la mesura és un "fre a la inversió privada" i s'emmirallava amb ciutats com París o Nova York, que "monetitzen els recursos" perquè sigui l'Ajuntament qui construeixi els pisos de lloguer social.

Només vuit habitatges protegits acabats

Si les llicències concedides amb la reserva del 30% de lloguer social són decebedores, els pisos efectivament construïts ho són encara més. Només vuit s'han acabat des que la mesura va entrar en vigor, segons les dades publicades per El País. En la resposta de l'Ajuntament a una petició de transparència, aquest indica que en total es compten 64 pisos socials, i la part acabada és minoritària. A més, en compten 26 en construcció i 27 que tenen llicència, però encara no s'ha començat l'obra al solar.

Amb tot, la PAH considera que ara ve el moment en què la mesura pot començar a tenir efecte, i anuncia mobilitzacions sota el lema "Contra l'especulació, defensem el 30%!" si el govern de Collboni acaba modificant la reserva d'habitatge protegit.

stats