Habitatge
Societat Habitatge 06/08/2022

Nou habitatge social al Forat de la Vergonya i al carrer Navas de Tolosa

L'Ajuntament de Barcelona compra les finques, que sumen 25 pisos, gràcies al tanteig i retracte

Joan Cebrián
2 min
Plaça del Pou de la Figuera

BarcelonaEls districtes de Ciutat Vella i Sant Martí sumaran habitatge social després que l'Ajuntament de Barcelona hagi comprat dues noves finques. En concret, seran quinze nous habitatges a preus assequibles ubicats en un bloc al Forat de la Vergonya, al carrer Jaume Giralt, i deu pisos més d'un bloc al carrer Navas de Tolosa, a Sant Martí. En tots dos casos, el govern municipal s'ha valgut del dret a tanteig i retracte, que li permet avançar-se a altres compradors privats interessats. En la mateixa operació, l'Ajuntament també ha adquirit un solar privat al mateix Pou de la Figuera, a Ciutat Vella.

La compra de la finca del carrer Jaume Giralt, amb un preu de 3,5 milions d'euros i aprovada a través de l'Institut Municipal de l'Habitatge i la Rehabilitació (IMHAB), forma part de l'estratègia de millora del Pou de la Figuera, on està en marxa un pla de millora de les condicions de l'espai i per als veïns. A banda dels 15 pisos del bloc, l'edifici té una superfície de 895 metres quadrats i dos locals que també passaran a disposició de l'Ajuntament de Barcelona. Tal com ha explicat el regidor del districte de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, l'immoble era un focus de delinqüència: "La propietat no va fer absolutament res i va ser gràcies a la nostra intermediació que vam aconseguir desallotjar un edifici sencer que estava donant molts problemes".

A més, l'Ajuntament també ha comprat un solar al carrer Montanyans, molt a prop d'allà. En aquest cas, ha adquirit l'espai gràcies al dret de cessió d'ús i ja ha començat el procés d'expropiació. "L'ús d'aquest solar era una reivindicació dels veïns en una plaça que, en si mateixa, és fruit també d'una reivindicació veïnal i ha de continuar sent l'epicentre de la vida comunitària dels barris de Sant Pere i Santa Caterina", ha insistit Rabassa. El solar, d'uns 100 metres quadrats i adjacent al carrer Jaume Giralt, es va crear després de diverses demolicions fa anys i ara es vol reformular i destinar-lo a activitats veïnals abans d'acabar el 2022.

La finca adquirida al carrer Navas de Tolosa –d'uns 696 metres quadrats– per 1,38 milions d'euros consta de deu pisos dels quals tres estan ara mateix buits. A la resta, les famílies hi podran continuar vivint "pagant lloguers assequibles de manera estable i sense patir per què hauria passat si aquesta finca hagués passat a mans d'una entitat privada", segons ha assegurat la regidora d'Habitatge, Lucía Martín.

Amb aquestes dues compres l'Ajuntament de Barcelona ha arribat a l'adquisició d'un total de 43 finques senceres i habitatge social per a 3.265 persones. "L'eina de compra de finques senceres és absolutament imprescindible per aconseguir la dispersió i la capitalitat de l'habitatge de lloguer assequible a tots els barris", ha afirmat Martín. L'Ajuntament valora que el preu de compra sigui inferior al de mercat. En el cas de la finca de Jaume Giralt, la rebaixa ha estat del 14,06%, mentre que en la de Navas de Tolosa ha sigut del 44,54%. En total, i des del 2015, el govern municipal ha arribat als 1.349 pisos comprats per un valor que supera els 150 milions d'euros.

stats