Habitatge

Primera sentència a l'Estat per les clàusules abusives d'Azora: volien apujar un 30% un lloguer

Tot i que no fixa jurisprudència, el cas pot establir un precedent per als inquilins que pateixen abusos semblants

2 min
Sílvia Torres, veïna de Granollers, a les portes de la Ciutat de la Justícia, just abans que comenci el seu judici contra el fons Azora

BarcelonaEl jutjat de primera instància 31 de Barcelona ha dictat la primera sentència a l'estat espanyol que declara la nul·litat, per abusives, de nou clàusules incorporades en un contracte de lloguer del fons d'inversió Azora, el tercer amb més habitatges a tot l'Estat, dels quals 13.000 són de lloguer. Sílvia Torres, veïna de Granollers, es va trobar d'un dia per l'altre que l'empresa propietària del pis on viu de lloguer –una filial d'Azora– li volia triplicar el lloguer, sense cap argument. De 690 euros mensuals a 1.100. Torres, assessorada pel Sindicat de Llogateres i el Col·lectiu Ronda, va portar el seu cas a la justícia, que inicialment li ha donat la raó. Entre altres coses, el jutjat assegura que la clàusula de bonificació de la renda que permetia a l'empresa aplicar la pujada a partir del tercer any de contracte és "abismal" i contradiu la normativa vigent.

La sentència no crea jurisprudència –per fer-ho, el cas hauria d'arribar fins al Tribunal Suprem– però pot suposar un precedent per a les persones que es troben amb clàusules abusives de lloguer. El jutjat insta a anul·lar aquesta clàusula de qualsevol contracte, perquè entén que intenta esquivar l'obligació que fixa la llei i que diu que durant els set primers anys de contracte el preu del lloguer no pot "superar l'increment de l'IPC".

D'altra banda, la sentència també tomba vuit clàusules més que Azora havia inclòs en el contracte de lloguer d'aquesta inquilina, com ara una que l'obligava a pagar un 300% del preu diari del lloguer si trigava massa a tornar les claus el dia que marxés, o la que li retenia tota la fiança en el cas que es detectés qualsevol mena de desperfecte. De fet, Torres havia denunciat un total de deu clàusules, i l'única que el jutjat avala és la d'incorporar-la al registre de morosos en cas d'impagament del lloguer.

Transcendència

Malgrat tot, l'advocada del Col·lectiu Ronda que porta el cas, Montse Serrano, considera que la sentència té "transcendència" en l'àmbit del mercat del lloguer, perquè "aporta llum" sobre les clàusules abusives que els grans tenidors i fons d'inversió incorporen de manera "sistemàtica" en els contractes d'arrendament. Des del Sindicat de Llogateres insisteixen que la sentència també "obre les portes a canviar el futur de milers de persones que viuen de lloguer" i estan afectades per clàusules d'aquest tipus, asseguren en un comunicat.

stats