Habitatge
Societat Habitatge 25/11/2022

Una veïna de Granollers porta a judici un fons voltor per clàusules abusives en el contracte de lloguer

El cas podria establir un precedent per als inquilins que pateixen abusos semblants

2 min
Sílvia Torres, veïna de Granollers, a les portes de la Ciutat de la Justícia, just abans que comenci el seu judici contra el fons Azora

Barcelona"Injustícia i impotència". Això és el que va sentir la Sílvia Torres, veïna de Granollers, quan va rebre un burofax d'escasses quatre línies on la propietat del pis on vivia –una filial del fons d'inversió Azora– l'informava que el seu lloguer es triplicaria, sense cap argument. Aquest divendres al matí ella mateixa explicava el seu cas a les portes de la Ciutat de la Justícia, perquè Torres no es va quedar de braços plegats i finalment ha decidit portar a judici el fons d'inversió per les clàusules abusives que havien inclòs al seu contracte de lloguer. És la primera vegada que un cas així arriba a la justícia en l'àmbit del mercat de lloguer.

"De seguida em vaig posar en contacte amb el Sindicat de Llogateres i amb el Col·lectiu Ronda i ells van constatar que al meu contracte de lloguer hi havia 10 clàusules abusives", afirma Torres. L'advocada del cas, Montse Serrano, ha explicat que durant el judici demanaran la nul·litat d'aquests 10 punts, que consideren abusius per a la inquilina i que generen un desequilibri d'igualtats entre les parts que firmen el pacte de lloguer. Si ho aconsegueixen, el contracte de Torres no podrà pujar per sobre del que marca la llei i la propietat estarà obligada a retornar tot el que li ha cobrat de més en diferents pòlisses adjuntes al contracte i "que s'encarien segons el criteri del fons, sense haver estat negociades ni argumentades".

No és un cas aïllat

"Ara és el moment, i per això aquest judici pot ser pioner i és important", ha subratllat l'advocada. Serrano ha assegurat que el cas d'aquesta veïna de Granollers no és aïllat. En els últims anys, manté, s'han fet molts contractes amb clàusules "abusives" del tot "generalitzades". De fet, segons les dades del Sindicat de Llogateres, el fons Azora és el tercer amb més habitatges a tot l'Estat, dels quals 13.000 són de lloguer.

"És rellevant traslladar aquests judicis per abusos –que ja hem fet en altres àmbits, com el bancari– als contractes d'arrendament", ha insistit l'advocada. "Ha sigut un procés llarg i paralitzat per la pandèmia, però per fi ha arribat", ha celebrat Torres. "Espero que això estableixi un precedent per a totes les famílies que estan patint i no poden fer el pas de denunciar", ha afegit aquesta veïna just abans d'encarar-se judicialment amb el fons voltor.

Des del Sindicat de Llogateres, que ha liderat la denúncia juntament amb el Col·lectiu Ronda –gràcies a un conveni entre els dos col·lectius–, corroboren que és "habitual" que molts contractes d'arrendament incorporin aquestes condicions abusives. "Passa en moltes situacions i contractes. Per això és rellevant informar-se, organitzar-se, assessorar-se i plantar cara", ha apuntat el portaveu de l'entitat, Enric Aragonès. En aquest sentit, ha recomanat a tots els llogaters llegir-se i negociar les condicions fins i tot quan els seus contractes ja estiguin signats, ja sigui amb grans tenidors o amb particulars. "També creiem rellevant que la futura llei d'arrendaments incorpori la llista de clàusules que no poden ser incorporades als contractes i que, per tant, no hàgim d'anar cas per cas", ha conclòs.

stats