Habitatge
Societat Habitatge 21/03/2023

Denuncien una immobiliària per fer una "estafa generalitzada" amb els honoraris

El Sindicat de Llogateres calcula que cada any es paguen 141 milions d'euros en honoraris a immobiliàries, una pràctica que la pròxima llei d'habitatge podria prohibir

3 min
Un centenar de veïns ha protestat aquest dimarts davant la porta de la immobiliària Rentaz per exigir el retorn dels diners que van pagar en concepte d'honoraris

BarcelonaQuan va voler llogar el seu pis, la immobiliària Rentaz li va dir a la Júlia que havia de pagar 1.390 euros en concepte d'honoraris per les gestions. Això a banda de la mensualitat i les corresponents fiances. Aquesta veïna explica que en cap moment li van dir que el propietari del pis al qual ella volia accedir era una empresa, i no pas una persona física, un particular. Aquesta dada no és menor, perquè la llei estableix que si la propietat és una empresa (una persona jurídica) els honoraris de la immobiliària els ha de pagar l'arrendador i no l'inquilí. La Júlia explica que, quan es va assessorar, es va trobar amb més veïns que passaven o havien passat per la mateixa situació: “El sindicat va creure que era una estafa generalitzada”, assegura. Ja a la primera trobada d'afectats van assistir-hi un centenar de veïns, tots amb històries semblants.

Han recollit gairebé 200 signatures i aquest matí un centenar de veïns s'ha desplaçat en grup fins a la seu de Rentaz, la immobiliària, amb la intenció d'entregar les firmes i forçar una taula de negociació per recuperar els seus diners. El Sindicat de Llogateres denuncia que, en total, aquesta immobiliària hauria cobrat "il·legalment" més de 200.000 euros en honoraris i calcula que podrien haver "estafat" centenars de veïns que viuen als pisos de la família Monleón Pagès, que tenen prop de 400 habitatges en 30 finques repartides per Barcelona. Rentaz, però, no els ha obert la porta. Aquest diari també ha intentat contactar amb l'empresa sense èxit. "Aquest mateix matí entregarem les signatures via burofax tant a Rentaz com a la família Monleón Pagès", asseguren des del sindicat, que ja avança que no descarten altres actuacions judicials.

Des del sindicat apunten que la situació d'aquests llogaters no és, ni de bon tros, aïllada. Malgrat que la llei d'arrendaments urbans, la Lau, estableix que els arrendadors amb personalitat jurídica sempre s’han de fer càrrec dels honoraris de les immobiliàries relacionats amb la gestió dels contractes de lloguer, "són freqüents els casos on obliguen els llogaters a pagar-los per renovar contractes o accedir a un habitatge", asseguren. Els honoraris es cobren en concepte del servei que ofereix l'intermediari i es calculen a partir del 10% del lloguer de tot un any (més el 21% d'IVA). Això vol dir que, a Barcelona, de mitjana els honoraris voregen els 1.500 euros. Segons els càlculs d'aquesta associació, en total a Catalunya els inquilins van pagar 141 milions d'euros en honoraris el 2021 (l'últim any del qual hi ha dades de lloguers disponibles).

Els portaveus del sindicat denuncien, a més, que sovint les immobiliàries no es mantenen en una posició neutral sinó que "assumeixen les funcions i els interessos dels arrendadors"; per això reclamen que la llei estatal de l'habitatge, actualment en debat i pendent d'aprovació, inclogui la prohibició definitiva de carregar aquest cost sobre els inquilins.

Desatenció en les reparacions i manteniment

Els inquilins de les 30 finques de la família Monleón Pagès gestionades per Rentaz, però, no només protesten pels honoraris. Els veïns asseguren que pateixen una "doble estafa" perquè a banda d'haver-los cobrat els serveis a ells, la immobiliària "desatén sistemàticament" les seves demandes per reparar i mantenir les finques, la majoria de les quals, assenyalen des del sindicat, pateixen un greu deteriorament que afecta directament els habitatges dels veïns amb esquerdes, forats i, fins i tot, fuites de gas, despreniments de façana o goteres.

Per tot plegat el sindicat, que ha agrupat la negociació col·lectiva d'aquests veïns, assegura que si d'aquí deu dies la propietat o la immobiliària no els ha donat una resposta seguiran amb les mobilitzacions.

stats