Societat 16/05/2018

Has començat a notar problemes de memòria?

La Fundació Pasqual Maragall busca voluntaris per participar en un estudi pioner sobre el risc de desenvolupar demència

Lara Bonilla
2 min
alzheimer

BarcelonaLa Fundació Pasqual Maragall estudiarà 400 persones d'entre 60 i 80 anys que hagin començat a notar problemes de memòria, de concentració, d'orientació o de llenguatge però que encara no hagin desenvolupat cap demència. L'estudi, pioner al món, investigarà les bases biològiques del risc de patir demència en els pròxims cinc anys. Així mateix, s'informarà els voluntaris del seu percentatge de risc, s'analitzarà l'impacte emocional de revelar aquesta informació i se'ls oferirà un pla d'acció personalitzat per reduir el risc.

L'objectiu és avançar en la prevenció de la demència ja que intervenir-hi abans de que s'hagi desenvolupat és "l'estratègia guanyadora de prevenció que pot evitar que hi hagi tantes persones malaltes", ha dit el director de la Fundació Pasqual Margall

"El gran objectiu és validar científicament aquest coneixement perquè si algun dia disposem de tractament efectiu hem de saber de manera adequada el risc objectiu que hi ha", ha indicat José Luis Molinuevo, director científic del programa de prevenció de l'Alzheimer que impulsa la Fundació Pasqual Maragall.

El pla de prevenció inclou consells per reduir els factors de risc modificables de la malaltia, que són aquells que tenen a veure amb el control de la salut cardiovascular i amb els hàbits de vida saludables.

També s'oferirà als participants en l'estudi, que té una durada de tres anys, la possibilitat de participar en altres estudis específics de detecció i prevenció de la malaltia d'Alzheimer.

Els voluntaris ja es poden inscriure a la web www.prevenciodemencia.org i respondre a un qüestionari a través del qual s'avaluarà la seva idoneïtat per participar en l'estudi. "Són un conjunt de preguntes que indaguen en com és l'apreciació subjectiva que la persona està empitjorant i amb un sistema d'algoritmes inclosos en la web, ja podrem seleccionar les persones que tenen més risc", ha subratllat Molinuevo. Els voluntaris seleccionats seran visitats per un neuròleg i se'ls faran diferents proves. Amb aquesta informació s'aplicarà un algoritme de risc que indicarà el percentatge de risc estimat de patir demència en els pròxims cinc anys. No obstant això, Molinuevo ha recordat que el percentatge que es proporcionarà als voluntaris "és només una probabilitat però mai una cosa determinant".

L'estudi es posarà a disposició de les autoritats sanitàries per fomentar la prevenció de la malaltia.

stats