“Hem hagut de reforçar les mesures anticovid per la variant britànica”

L'Hospital d'Olot va detectar la nova mutació en el brot que va patir al gener

4 min
L'Hospital d'Olot ha detectat la variant britànica entre els contagiats afectats pel brot que va patir a principis de gener

Girona/BarcelonaEra la nit del 31 de desembre quan el director mèdic de l'Hospital d'Olot, Jaume Heredia, va rebre una trucada urgent dels responsables del centre. Havien detectat que dos professionals que treballen a la unitat covid havien donat positiu i que hi havia dos pacients no-covid que presentaven símptomes. “Van saltar totes les alarmes: en sis mesos pràcticament no havíem tingut casos de transmissió i, de cop, dos treballadors i dos pacients s'havien contagiat”, recorda Heredia, que relata com van seguir el protocol i van fer un cribatge a tot l'hospital. El resultat: deu pacients i tres professionals contagiats, que van augmentar els dies posteriors fins a disset malalts i onze treballadors.

“No enteníem com, fent les mateixes coses que abans, havíem pogut tenir aquesta explosió de casos entre el personal i els pacients”, admet Heredia, que es va reunir amb la resta de responsables del centre per intentar esbrinar què podria haver provocat el brot. “Vam plantejar diverses hipòtesis: ¿ens havíem relaxat amb alguna mesura? ¿No estàvem netejant prou bé? ¿O teníem la variant britànica?”, es preguntaven. 

Després de comprovar que s'havien complert tots els protocols aplicats, l'11 de gener van decidir enviar a seqüenciar una mostra d'una de les persones infectades per mirar si era de la variant britànica. I, la setmana següent, van confirmar les seves sospites: un dels contagiats tenia la nova mutació. “Vam avisar Vigilància Epidemiològica i vam fer recerca d'altres casos: amb una sola mostra no pots treure cap conclusió”, indica el director mèdic, i afegeix: “I sí, vam trobar un cert nombre de casos, però encara hem de determinar en quin grau està corrent”, puntualitza.

Mascaretes FFP2 per a tot el personal

Paral·lelament al brot de l'hospital, les autoritats sanitàries van detectar que s'incrementaven exponencialment els contagis a la Garrotxa, especialment a partir del 9 de gener. “En tres o quatre setmanes es van multiplicar per deu el nombre de casos, era evident que passava alguna cosa”. Davant d'aquesta situació, l'equip directiu de l'hospital va decidir tornar a repensar totes les mesures de protecció. 

“Sabem que la variant té una transmissió més alta, d'entre un 50% i un 70%, i que es concentra de manera molt més elevada a l'aire. Calia augmentar totes les mesures un grau de seguretat”, destaca Heredia. Així, fins al gener, tots els professionals que treballaven a la unitat covid anaven amb mascaretes FFP2 i una de quirúrgica i a la resta de l'hospital només portaven la quirúrgica. “Ara a la unitat covid anem amb mascaretes FFP3, ulleres estanques i bata impermeable. I, a la resta del centre, tothom va amb FFP2”, indica el director mèdic, que també relata com van revisar tots els circuits de ventilació i van instal·lar purificadors i filtres d'aire a les diferents unitats per mirar de reduir els nivells de concentració del virus a l'ambient.

Heredia, a més, subratlla que ara cal analitzar les edats dels contagiats per la variant britànica per intentar preveure la pressió hospitalària que patiran pròximament. "Si la majoria són menors de 40 anys, hi haurà una repercussió menor a l'hospital, però si corre entre majors de 50 anys, em preocupa molt més", admet el director, que recorda que l'Hospital d'Olot no té UCI, sinó llits per a pacients aguts, i que els han de traslladar quan empitjoren.

Més transmissió

L'Hospital d'Olot no és l'únic centre on han detectat la presència de la variant britànica. També l'han localitzat a la residència Monstacopa de la capital de la Garrotxa. Segons ha explicat el coordinador de residències a la regió de Girona, Xavier Arrebola, el 31 de desembre van comprovar que una treballadora va donar positiu. Van fer el cribatge a tots els residents i empleats i van detectar disset residents i cinc treballadors més contagiats.

“Des del primer moment es van aplicar protocols: es van aïllar els positius i es va sectoritzar el centre”, certifica Arrebola, que també relata com, tot i les mesures anticovid, no van deixar de sortir positius. “La direcció del centre no s'ho explicava, va tenir un altre brot al setembre i el van poder controlar molt bé. Però ara, aplicant el mateix protocol, vam veure que les xifres continuaven creixent i que sortien positius de tot arreu”.

Amb l'assessorament dels tècnics de Salut Pública van analitzar tots els circuits i protocols, però no van trobar cap error i van decidir enviar a seqüenciar una mostra d'un positiu. “Ens van confirmar que era de la variant britànica”, assenyala el coordinador de residències, que, per la seva experiència, confirma la major capacitat de contagi de la mutació. “La meva sensació i percepció després de tractar molts brots a residències és que la britànica és més contagiosa”. A la residència d'Olot el brot va provocar un total de 14 morts i va contagiar 114 persones: 59 residents i una quarantena de treballadors.

Cribatge a les escoles

Per intentar tallar les cadenes de contagi i intentar reduir la incidència del virus, el departament de Salut començarà demà un cribatge en sis centres escolars de la Garrotxa, on s'ha detectat un índex més elevat de casos. El primer serà a l'IES Garrotxa i, els dies següents, es continuarà per les escoles Pia, Pla de Dalt, Sant Roc, l’Institut Bosc de la Coma i l’Escola Joan Maragall de Santa Pau. A més, la conselleria està estudiant si impulsa altres mesures per aturar els contagis a la Garrotxa, on sembla que no tenen aturador després de setmanes en creixement exponencial

stats