Societat 08/04/2021

“Ens hem vacunat mil vegades i mai he preguntat quins efectes secundaris podia tenir”

Poca preocupació i molta falta d'informació entre les persones que rebran dosis d'AstraZeneca

3 min
La Karina Deuriendte ha rebut la primera dosis d'AstraZeneca aquest dijous al migdia, a Girona, i en Pere Padrós la va rebre fa dues setmanes

Dubtes i incertesa però poca preocupació. Les persones que avui han rebut una dosi d’AstraZeneca o que ja l'han rebuda fa setmanes viuen de manera desigual les notícies que han aparegut aquestes últimes setmanes sobre la vacuna. Però, malgrat el rebombori generat, molts no s’han fet enrere i avui a Girona la cua per rebre una injecció s’allargava per tot el carrer de la Creu, que és on hi ha el principal centre de vacunació de la ciutat: darrere la Facultat d’Infermeria de la Universitat de Girona.

Esperant torn hi ha Enric Payra, de 65 anys, que admet que abans d’anar-hi s’havia informat tant com havia pogut. “He preguntat a familiars que són sanitaris, vaig trucar a la meva metge de capçalera i vaig parlar amb la meva neboda que treballa en un laboratori farmacèutic, i tothom em va dir que hi podia venir tranquil. I vaig decidir que era millor posar-me-la”. Al seu costat, Josep Puig, de 60 anys, també reconeix que havia tingut dubtes, però treu ferro a tota la polèmica: “Ens hem vacunat mil vegades i mai he preguntat quins efectes secundaris podia tenir”. Ara bé, tots dos opinen que ha fallat la comunicació de les autoritats sanitàries: “Ens hem hagut de buscar la vida per informar-nos”, segons l’Enric, i en Josep afegeix: “No sabem si anem enganyats o no, l’única cosa que sabem és que no sabem res. Des que ens van dir la primera mentida quan érem petits –que els Reis són els pares– només ens han dit una mentida rere una altra”. 

Tot i tenir alguns dubtes, en Josep Puig de Girona ha anat aquest dijous al migdia a vacunar-se amb AstraZeneca

En canvi, qui sí que està molt informat és Pere Padrós, de 63 anys, que durant dues dècades va treballar venent fàrmacs. “Si mires tots els prospectes, tant de medicaments com de vacunes, hi poden haver molts efectes secundaris. Però si extrapoles els casos de trombes que hi ha hagut amb AstraZeneca són una minoria, i si no te la poses podria ser una condemna de mort”. Ell se la va posar fa dues setmanes –“Vaig haver de fer tres hores i mitja de cua”– i aquest dijous ha anat a acompanyar la seva dona, Karina Deuriendte, de 65 anys, originària de Bèlgica. “Al meu país es fa molt diferent: no hi ha gens de cues, després de posar-te-la et deixen quinze minuts assegut en una cadira per si tens algun efecte i els dies següents et fan seguiment”, explica. Tots dos asseguren que estan molt contents d’haver-ne rebut la primera dosi: “Som persones de risc i, l’últim any, només hem vist tres dies el nostre net, que va néixer l’any passat”. 

Pel que fa als col·lectius essencials, que van rebre la vacuna d’AstraZeneca fa algunes setmanes, la seva principal preocupació és què passarà amb la segona dosi: encara no se sap si els l’administaran d’una altra farmacèutica o els deixaran només amb una injecció. Tot i això, la psicopedagoga Tanit Garrido, que treballa en un centre de persones amb discapacitat, assegura que està molt tranquil·la: “Ens van dir que fins d’aquí dotze setmanes no ens posarien la segona dosi. Doncs quan passi el temps, ja veurem què ens toca. A més, llavors suposo que hi haurà noves informacions i dades més fiables". Una opinió semblant a la de l’educadora social Marta Roda, que és molt escèptica amb les informacions que han anat apareixent: “Cada dia van canviant les notícies i ja no saps en qui pots confiar i en qui no. Fa temps que no miro els mitjans perquè no em fa bé. A més, igualment, ara ja la tenim posada i no podem fer-hi res!”

De fet, més que preocupació, tots els entrevistats coincideixen a l'hora d'afirmar que la cosa que més han trobat a faltar és una veu fiable que expliqui clarament què passa amb la vacuna d’AstraZeneca i quins efectes secundaris pot causar.

stats