Espanya vacunarà amb AstraZeneca les persones de 60 a 69 anys

Sanitat va decidir ahir deixar de fer servir aquesta vacuna amb les persones de menys de 60 anys

4 min
La vacuna D'ôxford AstraZeneca

MadridLa comissió de Salut Pública del ministeri de Sanitat ha decidit aquest dijous autoritzar la vacuna d’AstraZeneca a persones de més de 65 anys -concretament, fins als 69 anys- i seguir la vacunació del grup entre 60 i 65. Així, la d'AstraZeneca s’administrarà a partir d’ara a les persones de més de 60 anys però no a les persones més joves. De fet, tal com es va decidir aquest dimecres a la comissió de Salut Pública i s'ha confirmat avui, es posposa la vacunació dels menors de 60 anys que encara no s'hagin vacunat. Fins ara amb la vacuna d'AstraZeneca s'estaven immunitzant persones de col·lectius essencials -mestres, bombers, policies, etc.- menors de 60 anys. Les persones a partir de 70 anys, el col·lectiu més vulnerable, seguiran rebent les vacunes de Pfizer i Moderna com fins ara i s'hi podran afegir les de Janssen quan arribin, previsiblement d'aquí a pocs dies.

El ministeri haurà de decidir també si s'administrarà o no la segona dosi de la vacuna a les persones de menys de 60 anys que ja n'havien rebut la primera, però avui la comissió de Salut Pública no ha resolt la qüestió i no sembla que la decisió hagi de ser immediata. “Hi ha temps fins al maig" per decidir-ho, ha assegurat Darias aquest matí, en què ha llançat una crida a la tranquil·litat: “Les vacunes són segures”.

Sanitat té damunt la taula la possibilitat de deixar amb una sola dosi les persones de menys de 60 anys –Darias ha recordat que suposa una immunització del 70%– o bé optar per acabar-les de vacunar amb una dosi d'una altra farmacèutica, com s'està estudiant al Regne Unit arran dels problemes amb AstraZeneca.

Vacunes aprovades fins ara

La nova modificació del protocol arriba després que l’Agència Europea del Medicament (EMA) hagi assumit que els casos de tromobosi poden ser un efecte secundari d’AstraZeneca en casos molt excepcionals que han afectat sobretot dones de menys de 60 anys, tot i que no s'han pogut constatar de moment factors de risc específics. El ministeri de Sanitat i la majoria de les comunitats van acordar ahir a la nit aturar la vacunació amb la vacuna d'Oxford a la gent de menys de 60 anys pel "principi de precaució". "A partir de demà continuarem amb l'administració de la vacuna d'AstraZeneca, però a persones de més de 60 anys", va assenyalar la ministra de Sanitat, Carolina Darias.

Criteri semblant a França i Alemanya

Deixar d’administrar la vacuna d'AstraZeneca a persones de menys de 60 anys és la mateixa decisió que ja va prendre Alemanya a finals de març, cosa que suposa una inversió del criteri inicial. França i Bèlgica també administren només el preparat anglosuec a més grans de 55 anys, mentre que el Regne Unit ha dit que oferiria una alternativa als menors de 30 anys.

AstraZeneca es va començar a administrar a l'Estat només a treballadors essencials de menys de 55 anys i després el topall es va elevar fins als 65. De fet, la passada setmana es va ampliar a les persones que encara treballen en aquests col·lectius i que superin aquesta franja d'edat. La nova decisió d'ampliar el topall fins als 69 suposa que els treballadors essencials d'entre 56 i 60 anys que no han rebut la vacuna l'última setmana ja no hi podran tenir accés, perquè els criteris es van canviar fa molt poc.

La titular de Sanitat va elevar dimecres l'última proposta de suspendre la vacunació a menors de 60 anys al Consell Interterritorial de Salut, i va ser acceptada de seguida per la majoria de les comunitats autònomes, només amb el vot en contra de Madrid i l'abstenció del País Basc i Ceuta. Catalunya hi va votar a favor, segons han explicat a l'ARA fonts presents en la reunió, que va durar fins ben entrada la nit. A efectes pràctics, vol dir que continuarà la vacunació massiva de persones d'entre 60 i 65 anys que havia començat en comunitats com Catalunya.

La decisió arriba després que l'EMA hagi conclòs que els trombes poden ser un efecte secundari de la vacuna en casos molt rars i que els ministres de Sanitat de la Unió Europea no hagin aconseguit posar-se d'acord per tenir una estratègia coordinada. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha defensat la decisió que finalment adoptarà Espanya, però considera que arriba tard. En un missatge d'àudio traslladat a la premsa després de la reunió, es va mostrar "sorpresa" per "l'anar i venir de l'estat espanyol" amb la decisió de vacunar primer els treballadors essencials i no per franges d'edat, per "acabar al lloc que sempre s'ha defensat des de Catalunya".

A l'altra cara de la moneda se situa la Comunitat de Madrid, que ha comunicat que de moment acata la decisió i anul·larà les cites que tenia, unes 600 persones de menys de 60 anys per demà a la tarda, però que considera que la decisió d'Espanya no es basa en les conclusions del Comitè per a l'Avaluació de Riscos en Farmacovigilància Europeu (PRAC).

Arran de l'advertència d'un assessor de l'agència, la conselleria de Sanitat de Castella i Lleó va decidir dimecres al matí suspendre cautelarment la vacunació contra el covid-19 amb AstraZeneca a l'espera de la decisió del Consell Interterritorial de Salut, però aquest dijous ja s'han reprès. Castella i Lleó també va ser el primer territori de l'Estat que va immobilitzar vacunes d'AstraZeneca a principis de març després d'identificar alguns casos de trombosi entre persones que havien estat vacunades en alguns països europeus.

stats