Els responsables d'un col·legi s'enfronten a un possible judici per no admetre el fill d'una parella gai

Un jutjat de Sevilla veu indicis de delicte en l'actitud del director i la directora d'admissions d'un col·legi privat que no va admetre el fill d'uns pares homosexuals

Ara fa dos anys que Ricardo Lucas i Iván Vallejo, pares d'un nen nascut després d'un procés de gestació subrogada, van demanar informació a Yago School, un centre privat d'un poble de Sevilla. Volien escolaritzar el seu fill, i van triar el centre perquè es presenta com una escola progressista. Tots dos es van identificar com a homosexuals, i van ser informats que no hi havia places disponibles. Però, davant la desconfiança, van trucar al centre de forma anònima, i van descobrir que sí que n'hi havia, de places. Hi van anar, van explicar el seu cas, i se'ls va comunicar que tot havia estat un malentès. Dies més tard, però, el col·legi se'n va desdir, va afirmar que havia estat un error i que no podien matricular el seu fill. La parella va portar el cas al jutjat, que va imputar el director del centre i la directora d'admissions. Ara, després d'un any d'investigació, el jutjat de Sevilla que porta el cas hi veu indicis de delicte.

El jutjat d'instrucció número dos de Sevilla ha comunicat a les parts l'obertura del procés per determinar si cal portar a judici el director general del col·legi privat Yago School de Castilleja de la Cuesta i la directora d'admissions, tots dos imputats, en considerar que hi ha "motius suficients" per atribuir-los un delicte "contra els drets fonamentals i les llibertats públiques garantides per la Constitució".

La interlocutòria del jutge Carlos Mahón considera que hi ha "motius suficients per atribuir la perpetració dels fets als imputats", i fa esment de les seves declaracions, la documentació aportada per una entitat financera –que va demostrar que el centre va continuar cobrant matrícules un cop ja havia anunciat als denunciants que no hi havia places– i l'expedient administratiu que la conselleria d'Educació de la Junta d'Andalusia va obrir d'ofici per investigar els fets. A partir de les proves, el jutge considera que hi ha indicis per considerar que els dos acusats "van rebutjar la sol·licitud del menor pel fet que pertanyia a una família homoparental".

Es dóna la circumstància que el matrimoni va demanar plaça al centre després de veure la pàgina web, on s'assegura que el col·legi té com a objectius "promoure els valors que fomenten el respecte als drets humans i al diàleg". Entre aquests objectius hi ha, segons el col·legi, "animar els alumnes a cooperar amb els altres, ser sensibles a les necessitats dels altres i respectar altres cultures, religions i maneres de viure". Entre els drets dels alumnes, esmentats pel reglament del centre, destaca el dret "a la no-discriminació per motius de raça, religió, sexe, característiques físiques o qualsevol altra".

La resolució del jutjat ha estat notificada als imputats, al ministeri fiscal i a l'acusació perquè en el termini de deu dies demanin l'obertura de judici oral o el sobreseïment de la causa.