Crisi humanitària a Ceuta

Catalunya acollirà 15 menors procedents de Ceuta

La Generalitat exigeix a l'Estat abordar què es farà quan arribin a la majoria d'edat

E. F.
2 min
Menors en un carrer de Ceuta

BarcelonaEl conseller d'Afers Socials i Famílies en funcions, Chakir el Homrani, ha insistit avui que Catalunya està "a disposició" d'acollir menors immigrants no acompanyats arribats els últims dies a Ceuta, tal com va fer-ho amb 43 menors procedents de les Canàries. El ministeri ha traslladat al Govern la proposta d'acollir en aquest cas 15 menors, una xifra que la Generalitat no ha confirmat, tot i insistir que l'acollida ha d'anar acompanyada de solucions per part de l'Estat a problemes estructurals que pateixen aquests joves un cop arriben a la majoria d'edat i que tenen a veure amb les traves que hi ha per garantir-los, per exemple, un permís inicial de treball.

En total, el govern espanyol ha pactat repartir uns 200 menors que ja estan sota la tutela del govern de Ceuta entre les diferents comunitats autònomes –que en rebran entre 6 i 20, segons ha informat l'agència Efe– perquè els que acaben d'arribar sols a la ciutat autònoma s'hi puguin quedar i no s'allarguin els processos administratius necessaris per garantir l'acollida en centres.

El Homrani ha apressat el govern espanyol a fer canvis en la llei d'estrangeria per garantir el futur d'aquests menors. Ha avisat que més del 70% dels joves migrants que van arribar sols a Catalunya i van quedar sota la protecció de la DGAIA són avui majors d'edat. “No és una situació puntual. O abordem els problemes estructurals, com la llei d’estrangeria i com fem l’acompanyament a la majoria d’edat, o no estem fent bé la feina", ha insistit.

El conseller en funcions ha explicat que el Govern va participar aquest dimecres en la reunió del Consell Interterritorial de Polítiques Socials i que va quedar a l'espera de concrecions sobre el nombre d'infants i el repartiment, que es farà amb criteris poblacionals, de situació econòmica de cada territori i depenent del nombre d'infants i adolescents que ja té dins del sistema de protecció cada comunitat.

El Govern va lamentar a la trobada les imatges que han arribat aquests dies des de Ceuta. "No és acceptable utilitzar menors d’edat com a moneda de canvi de conflictes diplomàtics i tampoc no és acceptable el tracte que han rebut infants i adolescents arribats a Ceuta per part dels cossos policials", van traslladar fonts de la Generalitat. “Tots hem vist imatges que no ens han agradat, sobretot quan parlem de protecció de menors”, ha puntualitzat el conseller.

stats