Societat 21/03/2021

El Homrani denuncia que a Catalunya hi ha “racisme institucional"

El conseller alerta que Vox portarà el discurs de l’odi al Parlament

Ara
3 min
Els participants en l'acte contra el racisme d'aquest diumenge 21 de març.

BarcelonaMolts catalans de naixement o arribats fa molts anys no van poder votar el 14 de febrer a les eleccions del Parlament perquè no se'ls ha reconegut la nacionalitat espanyola. És un dels exemples de racisme institucional que encara hi ha a Catalunya, segons el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, que és el primer conseller d'origen marroquí que ha tingut la Generalitat. Així ho traslladat aquest diumenge en un acte als jardins del Palau Robert de Barcelona amb motiu del Dia Internacional de l’Eliminació de la Discriminació Racial, que es commemora cada 21 de març.

El Homrani ha assegurat que una de les coses més importants per lluitar contra el racisme és la presa de consciència de la seva existència, clau per lluitar contra la xenofòbia a tots els nivells, tant institucional com social, des del Codi Penal i en l’àmbit administratiu gràcies a la nova llei per la igualtat de tracte i contra la discriminació. Amb tot, ha lamentat i advertit que el discurs de l’odi de Vox ja ha entrat a les institucions catalanes amb el resultat de les eleccions, en què es va consolidar com a quarta força al Parlament amb onze diputats, i ha animat la població a combatre’l des de tots els fronts. “Primer faran la víctima, després passaran a l’agressió verbal, després a la institucional i finalment a la física”, ha alertat.

La ultradreta, segons El Homrani, vol aprofitar la pobresa per alimentar el racisme, perquè aquest odi contra les persones estrangeres o racialitzades se sustenta en la desigualtat i en infondre por als més vulnerables perquè "no vegin el sistema com a culpable dels seus mals sinó els immigrants". “La convivència, la lluita contra la pobresa i la interacció són la millor vacuna contra el racisme", ha afirmat el conseller, i ha instat la població a no refiar-se de partits com Vox.

A l’acte de rebuig contra el racisme també hi ha intervingut la secretària d’Igualtat, Migració i Ciutadania, Mireia Vall, que ha assenyalat que la millor recepta contra el racisme és el reconeixement de la diversitat, la lluita contra les desigualtats socials i el foment de la interacció. "La societat que no miri cap a una altra banda, com si no existís el problema", deia el manifest aprovat per les entitats de la Taula de Ciutadania i Migració.

El youtuber català Long Li Xue ha sigut la veu d'aquest manifest, que arrencava així: "Catalunya és, ha estat i continuarà sent una societat diversa. Una diversitat que ens defineix com a país i de la qual hem d’estar orgullosos".

Amb tot, el 45% dels catalans admeten que no es relacionen amb persones d’altres procedències, cultures o religions, i els activistes alerten que el racisme es veu alimentat per aquesta falta d’interacció, per les desigualtats socials i per l’acceptació social de certs discursos d’odi. Per això insten les administracions a implementar una estratègia de país contra el racisme, com ara situant en càrrecs públics i tècnics persones de diversos orígens que reflecteixin la diversitat del país.

Entre els punts destacats del manifest contra el racisme hi ha la importància de l’educació i de tenir en compte les diverses procedències dels alumnes per no discriminar-los i que sentin el país com a propi. També es critiquen les dificultats que posen molts ajuntaments per empadronar-se als immigrants irregulars o el tracte que reben de la policia.

La conselleria d'Afers Socials assegura que la diversitat i desigualtat social són dos fenòmens encara massa vinculats, i que tenir un determinat origen, un determinat color de pell o professar una determinada religió comporta massa sovint partir d’una situació de desavantatge en diferents àmbits, com l'escolar, el laboral i el social.

stats