La vacunació comença a alleugerir els hospitals

Els ingressos per covid cauen a xifres de la segona onada i Vergés veu "improbable" un nou rebrot

5 min
Personal sanitari atenent un pacient a l’UCI de l’Hospital de Bellvitge ahir.

Santa Coloma de GramenetA poc a poc, les hospitalitzacions per coronavirus van reduint-se. Si la setmana passada hi havia 1.432 persones ingressades als centres sanitaris de Catalunya, aquest divendres la xifra ha disminuït fins a les 1.139. En només set dies, doncs, l'ocupació en plantes covid ha experimentat una baixada significativa, de l'entorn del 20%, gràcies sobretot al descens dels ingressos de persones de més de 60 anys, que estan sent vacunades i, per tant, protegides de les complicacions del virus en cas de contagi. “L’epidèmia està anant a la baixa per l’efecte de la vacunació, per les mesures que s’han anat prenent i per la solidaritat i el suport de la ciutadania. La situació està controlada, i si seguim per aquest camí és improbable un rebrot, però hem de continuar alerta”, ha afirmat aquest divendres la consellera de Salut, Alba Vergés.

També el secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha assegurat que la vacunació ha suposat “un canvi de paradigma” en la pandèmia. “La combinació d’actius com la vacuna, el rastreig de contagis i la responsabilitat ciutadana ens permet mantenir sota control la pandèmia tot i l’obertura intensa de les últimes setmanes”, ha explicat. Ara bé, Salut segueix enviant un missatge de prudència i deixa clar que, si bé la pandèmia està "canviant de forma", encara no ha acabat. Per exemple, i tot i que l'ocupació a les unitats de cures intensives (UCI) continua el seu camí de baixada -aquest divendres hi ha 399 ingressats, 70 menys que la setmana passada-, l'efecte directe de les vacunes és encara subtil.

La meitat de la població més susceptible d'entrar a la UCI no està vacunat o no ha rebut la segona dosi, completant la seva immunització. Un 70% de les persones que formen la franja d'edat dels 60 als 69 anys, que representen un terç dels ingressats a crítics, ja han rebut la primera dosi de la vacuna. En canvi, només el 18% de la gent que té entre 50 i 59 anys (el 20% dels ingressos a l'UCI) han començat la seva pauta de vacunació. A més, un de cada deu ingressats tenen entre 40 i 49 anys i, fins al juny, no es preveu que comenci a vacunar-se aquest col·lectiu.

Indicadors covid del 14 de maig.

Els investigadors del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocom), que elaboren informes d'evolució epidemiològica i assistencial per a la Comissió Europea, constaten que s'albira una millora en l'ocupació de les UCI de cara a la setmana que ve, abans que es puguin observar els efectes de l'aixecament de l'estat d'alarma. Els experts donen per fet que la flexibilització de les restriccions impactarà en els contagis però confien que sigui una afectació suau.

Restriccions més flexibles

La millora epidemiològica i assistencial generalitzada al país fa que el Govern es plantegi fer nous passos en la desescalada a partir del 24 de maig, quan caduca la resolució vigent. En aquest cas, el Procicat vol ampliar aforaments en aquells sectors que, fins ara, estaven limitats. Per exemple, autoritzarà el sector cultural a omplir les instal·lacions fins a un 70% de l'aforament, però amb un topall d'un miler de persones en espais tancats i fins a 3.000 a l'aire lliure o en llocs amb ventilació reforçada.

Vergés també preveu ampliar fins al 50% tant els aforaments dels comerços, que actualment estan al 30%, com la presencialitat a les universitats. A més, el Govern autoritzarà els bars i restaurants a obrir a les sis del matí, quan fins ara només ho poden fer a partir de dos quarts de vuit del matí, per bé que hauran de seguir tancant a les 23 h. I, segons ha informat la consellera, d'aquí deu dies es permetrà la represa dels congressos i les convencions sense necessitat de comptar amb l'autorització expressa del Procicat.

Malgrat la flexibilització progressiva de les restriccions, el Govern continua preocupat per les imatges d'aglomeracions vistes el cap de setmana passat i, per això, el departament d'Interior reforçarà els controls policials en el primer cap de setmana íntegre sense estat d'alarma. Segons ha explicat el conseller Miquel Sàmper, els Mossos d'Esquadra tindran una presència "més activa i més dinàmica" en els punts calents d'interacció social. El portaveu del cos, Joan Carles Molinero, ha detallat que no es tracta d'un dispositiu específic sinó que s'han donat instruccions a les unitats de seguretat ciutadana i a les d'ordre públic que treballen de forma ordinària "perquè facin un especial incís" en aquelles zones on es tendeixen a produir concentracions de gent i botellons.

Sàmper ha fet una crida a la "corresponsabilitat" i ha dit que, tot i que es pot sortir de nit, les mesures per evitar contagis continuen vigents "tant a les cinc de la tarda com a les tres de la matinada". La consellera Vergés també ha admès que encara és "d'hora" per veure si la fi de l'estat d'alarma i les imatges d'aglomeracions, així com la recuperació de llibertats, ha impactat en els contagis. "El que sí que veiem és que malgrat la reobertura que hem anat fent les últimes setmanes, no han crescut ni els contagis ni les hospitalitzacions", ha defensat.

L'efecte de les vacunes

La taxa de contagis o Rt, que mesura la velocitat de propagació del virus, s'allunya cada vegada més del llindar de l'1, situant-se en el 0,86 i, per tant, consolidant el retrocès de l'epidèmia. I, en aquest control, hi té molt a veure la campanya de vacunació. Els efectes de la vacuna són cada vegada més evidents, també en la transmissió del virus. Entre el 4 i el 10 d'abril, el període més actualitzat per Salut, s'han diagnosticat 6.988 contagis de covid. Feia cinc mesos, en plena arrencada de la tercera onada, que no es detectaven menys d'un miler de contagis diaris (998) de mitjana. De fet, cal remuntar-se al 15 de juliol de l'any passat per veure una xifra diària inferior a mil (928) en els registres.

Segons l’informe diari elaborat per l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries (AQuAS) i el Biocom, la incidència acumulada dels últims 14 dies en tots els grups d’edat és encara elevada, de 216 contagis per cada 100.000 habitants, però notablement inferior als 250 casos registrats divendres passat, 4 de maig.

"El camí que estem emprenent és el correcte. No teníem unes xifres de casos com aquesta des de l'estiu, d'ingressos a l'hospital des de la segona onada i d'UCI des de principis de la tercera onada", ha resumit la consellera Vergés, que ha recordat que la quarta onada està en decreixement gràcies a "la intensitat de la campanya de vacunació". A hores d'ara un 9,48% de tots els pacients ingressats en un hospital català té covid, si bé alguns d’ells -uns 200- són persones que han donat positiu a la prova diagnòstica però que han ingressat per altres patologies. Fa només un mes, els malalts de covid representaven el 14% de tots els pacients. 

De fet, la propagació entre els col·lectius més vacunats va reduint-se setmanalment. Entre els més grans de 80 anys, els positius s’han desplomat respecte a la mitjana catalana: després que el 89% hagin rebut les dues dosis de la vacuna, només s'estan detectant 82 casos per cada 100.000 habitants. Fa un mes eren 160, el doble.

Amb el grup d'edat de 70 a 79 anys passa el mateix: gairebé la meitat de la població té la pauta de vacunació completa -dues dosis de Pfizer o una de Janssen- i si divendres passat es diagnosticaven 150 positius cada 100.000 habitants, ara se n'estan detectant 131. Pel que fa als sexagenaris, l'altre grup d'edat que més avança en la vacunació, amb més d'un 74% de la població amb la primera dosi administrada, els positius han caigut dels 160 per 100.000 habitants de la setmana passada als 140 actuals.

El Govern ha recaptat 3 milions d'euros per sancions anticovid

Des de l’inici de la pandèmia, el Govern ha cobrat una mica més de 3 milions d’euros per les sancions imposades per infringir les mesures restrictives. En total, el departament d’Interior –que s’encarregava de tramitar les multes entre març i octubre del 2020– ha cobrat 18.000 sancions i ha recaptat 3 milions d’euros. Pel que fa a les multes del departament de Salut, que les posa des de l’octubre passat, s’han tramitat sancions per valor de 3,1 milions d’euros, si bé només se n’han cobrat l’11%, uns 330.000 euros.

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, també ha concretat que entre el 14 de març de 2020 i el 9 de maig d’enguany, el Govern va aixecar 445.000 actes per incompliment de les restriccions anticovid. D’aquestes, unes 170.000 es van posar abans de l’octubre, quan el govern espanyol va decretar el segon estat d’alarma. La majoria (278.988) han estat per saltar-se els confinaments –municipal, comarcal o perimetral– i el toc de queda, i un 15% van ser per no posar-se la mascareta.

stats