La cultura podrà obrir al 70% de l'aforament a partir del 24 de maig

Si l'evolució de la pandèmia és bona, la restauració podrà obrir des de les 6 del matí i també s'ampliaran aforaments en comerços i universitats

2 min
La platea del Centre Cultural Terrassa amb el públic a distància

ReusEls teatres, les sales de concerts, els cinemes, els museus, les biblioteques i les sales d'exposicions podran obrir al 70% de l'aforament a partir del 24 de maig. Així ho ha anunciat la consellera de Salut, Alba Vergés, en la roda de premsa d'aquest divendres per informar sobre l'estat de la pandèmia a Catalunya. S'amplia, a més, el topall d'assistents als teatres i sales de concerts: el màxim d'espectadors serà de 1.000 en espais interiors i de 3.000 a l'exterior o en sales amb ventilació reforçada, sempre que estiguin separats per grups bombolles. Des de l'octubre del 2020, els espais culturals treballen amb l'aforament limitat al 50% i amb un màxim de mil persones assegudes a l'aire lliure o en espais interiors amb ventilació reforçada (com ara el Liceu, L'Auditori, el Palau de la Música, l'Auditori del Fòrum i el Sant Jordi Club) i de 500 persones assegudes en la resta d'espais interiors. Aquest canvi en el nombre màxim de persones en un mateix espai també s'aplicarà a l'esport i a les activitats de culte, que, a diferència del sector cultural, mantenen la limitació d'aforament actual, fixat en el 50%.

Malgrat aquesta ampliació de l'aforament, els teatres, cinemes i sales de concerts hauran d'acabar les seves activitats abans de les onze de la nit, una mesura que es va aplicar just després de la fi del toc de queda. En paral·lel a aquests canvis, es mantindran les mesures de seguretat establertes d'ençà que els teatres van reobrir en pandèmia: les mascaretes seran obligatòries per als espectadors, les butaques hauran d'estar preassignades i caldrà evitar les pauses durant la funció. També es mantindrà la prohibició de programes de mà físics i la recomanació que les entrades es comprin per internet.

Teatres i cinemes han rebut aquest divendres amb entusiasme i fins i tot "eufòria" la notícia. La presidenta de l'Associació d'Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA,) Isabel Vidal, ha assegurat a l'ACN que l'increment era una notícia "molt esperada" i ha apuntat que ara sí el sector comença a veure" el final del túnel". Amb tot, ha recordat que la situació és "molt delicada" i que cal continuar treballant en mesures d'obertura "que s'ajustin a les necessitats específiques de cada activitat cultural". Des del Gremi de Cinemes de Catalunya, el seu president Camilo Tarrazón convé que és la notícia que esperaven "per ser coherents amb el procés de desescalada".

Ampliació d'horaris i d'aforaments en altres sectors

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat que a partir del 24 de maig Catalunya també permetrà la celebració de congressos sense autorització expressa del Procicat i ampliarà els aforaments dels comerços i les universitats fins a un 50% (ara era del 30% en tots dos casos). Si la millora de l'evolució epidemiològica continua, el mateix dia el Govern preveu ampliar els aforaments en els espais tancats i autoritzar els bars i els restaurants a obrir a les sis del matí. Fins ara, només podien obrir a partir de dos quarts de vuit del matí. Hauran de seguir tancant a les 23.00 h.

També s'ha anunciat que s'ampliaran de 6 a 10 els assistents a activitats d'educació no reglada.

stats