EXPEDICIÓ A L'ESPAI
Societat 16/06/2013

Humans que volen ser marcians

Un 'reality show' holandès vol enviar concursants a Mart

Cristian Segura
3 min

BarcelonaEnviar humans a Mart, i que no tornin. Tres missions espacials privades treballen amb aquest objectiu. El multimilionari Richard Branson, propietari de Virgin, té clar que el seu repte és viatjar a Mart, segons va explicar fa tres mesos a la revista Wired . "Però només anar-hi. El cost d'una tornada és horriblement elevat", va dir. Wired explicava que el Dia dels Innocents del 2008, Branson i el cofundador de Google Larry Page van fer creure que havien obert un procés de selecció d'astronautes per establir-se a Mart. En qüestió d'hores van rebre centenars de sol·licituds. Cinc anys després, un programa de televisió holandès ha obert el mateix procés de selecció, però ara va de debò.

En només dues setmanes d'abril, quan Mars One va obrir el procés de sol·licitud, més de 78.000 persones s'hi van apuntar. Cinc setmanes més tard, tot i que l'empresa no facilita les dades, la xifra possiblement ha superat les 100.000 peticions. Dels primers 78.000 candidats a morir a Mart, els tres primers orígens eren els Estats Units (17.324), la Xina (10.241) i el Regne Unit (3.584). Ara per ara, de l'estat espanyol només hi ha 18 persones que s'han registrat a Mars One. Per fer-ho cal pagar una quota d'entrada que varia segons el país. Per ser de Barcelona, per obrir el procés de sol·licitud em demanaven al maig 26 dòlars, o 19 euros. Aquests 19 euros semblen poca cosa a canvi de formar part de la primera força colonitzadora de quatre humans. Això passarà d'aquí deu anys, segons Mars One. Per aconseguir-ho s'han associat amb grans empreses aeroespacials, entre les quals Space X, l'única entitat privada que ha aconseguit enviar una nau a l'Estació Espacial Internacional. Per finançar la missió, Mars One engegarà aquest any el reality show més gran i llarg de la història de la televisió: des de la selecció dels astronautes fins a la preparació i la seva estada a Mart.

Xou televisiu amb valor científic

Quants d'aquestes desenes de milers de voluntaris són gent que aspira al seu moment de fama i quants realment són veritables aventurers que somien en Mart? Al maig, el programa El món a RAC1 va entrevistar dos candidats catalans. Marc Oriol Borrell, de 28 anys, estudiant de direcció hotelera, va assegurar que li "surt de dins". "Prefereixo viure més dignament i aportar més en un lloc amb pocs recursos que no en un lloc on hi ha tants recursos i on vius dia a dia enganyat". Borrell també va destacar el valor científic de l'experiència, més enllà del xou televisiu. Paul Borons, economista, de 48 anys, semblava més de la broma: "Em sento com un marcià. Jo vaig allà on em donin feina. No em fa por marxar. Algun dia hem de marxar". Tots dos explicaven que els seus familiars havien assumit molt bé que volien morir a milions de quilòmetres de la Terra.

El productor de televisió Josep Maria Mainat va participar en l'entrevista per advertir de les dificultats bestials del viatge i de les condicions de vida a Mart, i que això abans que res serà un espectacle televisiu de 24 hores, set dies a la setmana. Els dos nois deien que n'eren conscients.

Ara Molina és una jove de 28 anys resident a Bilbao i candidata de Mars One. "Els meus pares s'ho han pres molt bé perquè veuen que m'il·lusiona. Entre les meves amistats sí que hi ha diversitat d'opinions, però crec que gairebé ningú s'ho pren seriosament", diu Molina. Ella sí que s'ho pren seriosament: participa en els fòrums de Mars One, en què candidats d'arreu del món intercanvien parers. Molina sembla genuïnament il·lusionada, i també una persona sociable, sense problemes existencials: a Mart no hi vol anar fugint de la seva vida sinó "per participar en el pas més gran de la humanitat", diu.

El portal d'informació tecnològica de la NBC va entrevistar al maig tres candidats. Un d'ells, una estudiant universitària de nom Kali McArthur, coincidia amb Molina a destacar que la família i els amics se'n riuen. McArthur destacava que precisament perquè té tota la vida al davant, "el repte és més engrescador". També en una entrevista a la NBC, l'escriptor de ciència-ficció David Brin considerava molt limitades les opcions que Mars One tingui èxit. Això, però, no li ha impedit registrar-se com a candidat pel sol fet d'alimentar el debat. En el seu vídeo de presentació -tots els candidats n'han de fer un-, Brin entén que hi hagi persones que estiguin disposades a morir a Mart perquè forma part de la inevitable ambició de conquesta humana.

stats