Incendi a Artà
Societat 21/08/2013

Picabaralla entre el Govern Balear i els ecologistes per l'incendi d'Artà i Capdepera

El conseller de Medi Ambient, Biel Company, nega que hi hagi menys efectius. Els ecologistes creuen que la falta de recursos agreuja els focs

A. Zurimendi / Ara
2 min

PalmaL'incendi que des d'última hora de dimarts afecta les localitats mallorquines d'Artà i Capdepera ha provocat una agra polèmica entre el Govern Balear i els ecologistes. El fet que aquest sigui el segon incendi important que es declara a l'illa aquest estiu, després del que fa setmanes va arrasar una part important de la serra de Tramuntana, ha disparat les crítiques dels que veuen una relació entre els focs i les retallades en prevenció i extinció, un fet que es nega des del Govern Balear.

Després de les múltiples acusacions que està rebent el Govern Balear d'haver retallat els recursos per a prevenció i extinció d'incendis, el PP s'ha posat aquest dimecres a la defensiva. El conseller de Medi Ambient, Biel Company, ha negat que enguany hi hagi menys agents: "No hi ha hagut retallades, són els mateixos efectius que l'any passat", ha insistit el conseller, que ha afegit: "No per molt repetir una història arriba a ser veritat". Company ha reconegut que s'han tancat dues torres de vigilància (una a Son Vida i l'altra, precisament, a Artà), però ha matisat: "Vam treure'n el personal, però hi hem instal·lat càmeres de vigilància, o sigui que el servei és el mateix".

Una altra veu del govern de les Illes que ha sortit en els mitjans de comunicació traient ferro a l'incendi ha sigut la de Neus Lliteras, directora general de Medi Natural, Educació Ambiental i Canvi Climàtic, qui ha argumentat que la zona afectada és compon bàsicament de càrritx. "És una vegetació que rebrota molt fàcilment, bona de reforestar; així que l'estiu que ve el paisatge natural tornarà a ser el mateix", ha explicat Lliteras. De fet, Lliteras assegura que aquesta zona de càrritx havia sigut plantada recentment precisament per pal·liar els efectes d'un foc anterior. "De fet, és una zona que històricament s'ha vist afectada pels incendis".

Els ecologistes discrepen

La versió governamental no coincideix amb la dels ecologistes. Destacats activistes de l'ecologisme mallorquí, com Toni Muñoz i Macià Blázquez, repliquen públicament al discurs del govern. Muñoz ha alertat del desastre ecològic que suposa l'incendi i ha advertit que la superfície afectada "és una zona d'especial protecció d'aus i té un altíssim valor ambiental".

Macià Blázquez, per la seva banda, ha denunciat que part de l'àrea afectada no està protegida des del punt de vista patrimonial "perquè la van treure del Parc Natural l'any 2003, precisament el govern de Jaume Matas". Ha assegurat que "amb més figures de protecció com a Parc Natural, i també amb més personal per a gestió territorial i ambiental, s'eviten els incendis que malmeten Mallorca". Altres veus de l'ecologisme assenyalen, per mitjà de les xarxes socials, que "no s'ha de menysprear que es cremi càrritx, ja que s'està cremant damunt terra cremada anteriorment". Això en dificultarà la futura regeneració. Discrepen, així, dels arguments oferts per la directora general.

Les flames han afectat la meitat de la superfície de la finca Sa Duaia. Ara bé, els Bombers han aconseguit controlar el foc abans que afectés el Parc Natural del Llevant. L'Institut Balear de la Naturalesa (Ibanat) ha donat per estabilitzat a les 18.00 hores l'incendi, que ha cremat 480 hectàrees. L'institut no descarta que pugui ser intencionat, després d'haver delimitat el punt on es va iniciar.

stats