Salut
Societat 08/04/2019

Identifiquen un tractament per al càncer d'endometri més agressiu

La Vall d'Hebron valida un fàrmac per lluitar contra el sisè tipus oncològic més mortal en dones

Gemma Garrido Granger
4 min
Una investigadora del VHIR, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaCada any, 750 dones descobreixen que tenen càncer d’endometri, segons dades del Pla Director d’Oncologia de Catalunya. La malaltia té lloc al teixit que recobreix l’úter -i que provoca la menstruació- i està estretament relacionada amb els nivells d’hormones femenines -conegudes com a estrògens- a l’organisme. El càncer d’endometri mata una de cada cinc afectades els primers cinc anys a comptar des del diagnòstic. Inclòs en el grup de càncers del cos uterí, és avui la tercera afecció oncològica de tipus ginecològic amb la taxa més alta de mortalitat associada, per darrere del càncer d’ovari (54%) i el de coll uterí -o cèrvix- (35%). A més, és el sisè càncer més mortal en dones. Fins ara, les pacients -la majoria d’edats compreses entre els 50 i els 70 anys- només tenien dues opcions terapèutiques a l’abast: la cirurgia o les teràpies adjuvants, és a dir, la radioteràpia i la quimioteràpia. La ciència catalana, però, ha fet un pas endavant en la lluita contra el càncer d’endometri i ara les afectades podrien millorar el diagnòstic i, fins i tot, frenar la malaltia gràcies a un fàrmac que s’administra per via oral: l’ABTL0812.

El compost antitumoral, que s’ha testat amb èxit en animals i en humans, provocaria únicament la mort de les cèl·lules canceroses de l’endometri sense afectar els teixits sans, segons van explicar ahir els investigadors del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR). Un estudi elaborat amb la col·laboració de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Lleida avala la seva eficàcia en fase preclínica: el compost va inhibir la malaltia durant 14 mesos en una pacient amb càncer d’endometri avançat, la qual cosa significa que el tumor no va créixer, tot i que tampoc va disminuir. En altres paraules: el càncer es va estancar durant més d’un any. Al llarg del 2019 els investigadors comprovaran la utilitat de l’ABTL0812 en 40 pacients oncològiques d’endometri que presenten un mal pronòstic.

Aquest no és un fàrmac nou: de fet, ja fa un parell d’anys que el compost es postula com a opció per a càncers amb alt risc de mortalitat, com el de pàncrees o el de pulmó. Ara, s’erigeix també com a opció de tractament per als casos oncològics més agressius de l’endometri. “Aquest càncer és per definició quimioresistent”, va precisar Antonio Gil, cap de ginecologia i obstetrícia de la Vall d’Hebron. Amb la cirurgia, que és cada vegada menys invasiva gràcies a les tècniques laparoscòpiques i robòtiques, s’extreu gairebé tot l’aparell reproductor femení, i sovint cal sotmetre la pacient a radioteràpia o quimioteràpia. La investigadora del VHIR Eva Colás va alertar ahir que la manca de detecció precoç dificulta el diagnòstic, i que aquesta dificultat, sumada a l’escassetat de teràpies específiques contra aquest càncer, fan de l’ABTL0812 una “alternativa viable i eficaç” per als casos de càncers en fase avançada o amb metàstasi. De cada 100.000 catalanes, prop de 12 pateixen càncer d’endometri.

Identifiquen un tractament per al càncer d'endometri més agressiu

“És un fàrmac amb baixa toxicitat, ja que en els models preclínics hem observat que només mata el que ha de matar: ataca les cèl·lules endometrials tumorals sense fer malbé les cèl·lules sanes”, va precisar la científica. Amb 53 anys, ara fa un mes a la Rosa Maria li van diagnosticar càncer d’endometri gràcies a una revisió ginecològica, i dijous passat van fer-li una histerectomia, és a dir, van extreure-li l’úter. “He donat la meva matriu a la investigació, perquè vull que en un futur aquesta malaltia es pugui frenar”, va explicar ahir la pacient, que fa quatre anys que té la menopausa.

Sagnat durant la menopausa

L’any passat es van detectar al món prop de 400.000 casos de càncer d’endometri, que van causar unes 89.900 morts. El sagnat vaginal és el símptoma que encén les alarmes de les afectades. El despreniment de l’endometri, propi de la menstruació, és el primer senyal que les coses no van bé: les dones tenen entre 50 i 70 anys i ja han perdut la capacitat reproductiva, és a dir, ja tenen la menopausa. Si bé l’obesitat i la diabetis són factors de risc per al càncer de cos uterí, l’augment en els nivells d’estrògens també pot afavorir la seva aparició. Durant la menopausa, el volum hormonal decau i algunes dones recorren a suplements per alleujar les molèsties.

Una teràpia amb sang contra l’esclerosi múltiple

L’Hospital Clínic i l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) assajaran una nova teràpia cel·lular en pacients per intentar curar dues malalties del sistema nerviós molt resistents: l’esclerosi múltiple (EM) i la neuromielitis òptica (NMO). Amb la col·laboració de quatre centres espanyols més, els investigadors catalans van publicar ahir un estudi en el qual demostren que la teràpia cel·lular que modifica la sang del pacient afectat pot inhibir la resposta inflamatòria de forma segura i eficaç. La teràpia -detallen- permet activar una part del sistema immune responsable d’aturar les inflamacions neurològiques i evitar més danys en el cervell. Ara que aquest tractament ja s’ha provat en fase preclínica i s’han obtingut resultats exitosos, els investigadors volen testar l’eficàcia de la modificació sanguínia en pacients. L’objectiu és controlar l’EM i evitar un augment de la discapacitat.

stats