CIÈNCIA
Societat 15/06/2021

Descobreixen un nou tipus d'encefalitis que fins ara no es tractava correctament

Es tracta d'una inflamació al cervell provocada per l'atac del sistema immunitari que han identificat investigadors de l'Idibaps

2 min
Mar Guasp, Josep Dalmau, Lidia Sabater i Jon Landa, autors de l'estudi, en una imatge cedida per l'Hospital Clínic

BarcelonaUn equip encapçalat pels investigadors Lídia Sabater i Josep Dalmau, de l’Hospital Clínic Idibaps, ha identificat una nova malaltia que permet per primera vegada diagnosticar correctament un grup de pacients a qui fins ara s'havia classificat erròniament. Els investigadors han descobert que en realitat pateixen un nou tipus d'encefalitis autoimmunitària; és a dir, una inflamació del cervell provocada per un atac del sistema immunitari del mateix pacient. Aquesta malaltia, anomenada encefalitis anti-Gluk2, se suma a les setze encefalitis autoimmunitàries que ja es coneixien, deu de les quals descobertes per Josep Dalmau. La troballa s’ha publicat a la revista Annals of Neurology.

"Teníem un grup de malalts sense un diagnòstic clar però amb símptomes en comú: tenien afectat el cerebel, la part del cervell que controla l’equilibri i el moviment, i presentaven vòmits, mal de cap i inestabilitat en la marxa", ha explicat Dalmau en un comunicat. A partir d’això, els investigadors van analitzar mostres de sang dels pacients, i també del líquid cefalorraquidi que omple les cavitats del cervell. Buscaven anticossos capaços d’atacar el sistema nerviós. I en van trobar. A més, "no quadraven amb els descrits", assegura Sabater. Aleshores van aplicar-los a mostres de cervell sa i van veure que afectaven especialment el cerebel. Anàlisis més detallades van revelar que els anticossos interactuaven amb una proteïna present al cerebel i que alteraven els impulsos elèctrics que faciliten la comunicació entre neurones.

Tractaments d'immunoteràpia

A més de provocar vòmits, pèrdues d’equilibri i mal de cap, si no es tracta a temps, aquest tipus de malaltia pot deixar seqüeles neurològiques. Com que fins ara no se’n coneixien les causes ni els mecanismes, es considerava que els pacients afectats tenien un altre tipus d’encefalitis o s’atribuïen els símptomes a una infecció viral, de manera que no s’administrava el tractament adequat. Malgrat ser una malaltia nova, es poden utilitzar els tractaments basats en immunoteràpia que ja es fan servir contra altres tipus d’encefalitis autoimmunitàries. "Aquest estudi facilita la identificació de la malaltia i l’aplicació del tractament a temps", explica Sabater.

Abans que es descobrís aquest grup de malalties, no se sabia per quina raó algunes persones mostraven de sobte símptomes com marejos, vòmits, problemes d’equilibri i alteracions greus del comportament. Habitualment, se’ls diagnosticava algun tipus de trastorn psiquiàtric. Tal com explica de forma novel·lada Gabi Martínez al llibre Las defensas (Seix Barral, 2017, i publicat en català per l’editorial Catedral), això li va passar a un neuròleg de l’Hospital Germans Trias, Domingo Escudero, que precisament és expert en malalties autoimmunitàries. Se li va diagnosticar un trastorn bipolar, tot i que ell estava convençut que no el patia, i va estar un mes internat a l’Hospital de Bellvitge sotmès a un tractament d’antipsicòtics. Va trigar un any a recuperar-se. Paral·lelament, Josep Dalmau descobria les encefalitis autoimmunitàries. Quan Escudero va conèixer les investigacions de Dalmau, va tenir clar que no tenia cap trastorn bipolar sinó que patia una d’aquestes malalties.

stats