Drets de la infància

L'ONU intervé per protegir un nen migrant de 14 anys deixat al carrer a Madrid

Un noi de 16 anys passa dos mesos tancat en una presó canària, malgrat haver-li dit al jutge que és menor d'edat

3 min
Menors migrants rescatats d'una pastera prop de Canàries recentment

BarcelonaPer enèsima vegada Espanya ha denegat a un adolescent immigrant protecció al no donar per vàlida la seva documentació oficial que l’acredita com a menor d’edat, malgrat la multitud de jurisprudència que fixa que, davant d’un passaport oficial o un dubte de falsedat, sempre preval el tracte especial de menor. Finalment, el Comitè dels Drets del Nen de l’ONU ha intervingut a favor d’aquest noi gambià de 14 anys, que va arribar tot sol a l’estiu a les illes Canàries i ara es troba al carrer.

El cas d’aquest noi és el de molts immigrants menors que, tot i que porten a sobre el passaport legal dels seus països, són sotmesos a proves mèdiques de determinació d’edat. La llei espanyola prohibeix les exploracions genitals i de mesurar els ossos, però advocats que treballen amb el col·lectiu en denuncien.

El noi en qüestió respon a les inicials A.A. i va néixer el desembre del 2009 a Gàmbia. De Tenerife va passar per Granada i Barcelona, on va ser allotjat en espais del sistema d’acollida, pensats per a adults, i que només proporcionen un llit a la nit i durant la resta del dia han d’estar al carrer. Posteriorment, li van pagar el trasllat fins a Madrid, on la Fundación Raíces va alertar que en realitat es tractava d’un menor, com consta en el seu passaport i la partida de naixement. No obstant això, la Fiscalia va demanar-li les proves d’edat i el menor, aconsellat pels seus advocats, s’hi va negar perquè considerava que no era procedent perquè està ben identificat. Davant de la seva negativa, va ser expulsat del centre de menors i des del dilluns 12 de febrer es troba al carrer, sense alternativa. El Comitè de l’ONU exigeix a Espanya que protegeixi A.A. i l’ingressi en un centre de menors de manera cautelar per “prevenir danys irreparables”.

Segons Lourdes Reyzábal, presidenta de Fundación Raíces, una ONG especialitzada en l'atenció a la infància, avui hi ha "milers de nens" que esperen a les Canàries una identificació correcta per ser reconeguts i protegits com a menors, a banda dels "centenars" que estan en centres d'adults de Madrid, malgrat que tenen documentació amb la seva identitat.

És "alarmant", afirma Reyzábal, que les autoritats espanyoles encara mantinguin les proves d'edat, i contradiguin així el compromís del govern espanyol i l'obligació de 14 dictàmens de les Nacions Unides i més de 15 sentències del Tribunal Suprem que exigeixen un tracte de menors per a aquests nois que arriben sols a l'Estat. "Cada dia se segueixen quedant abandonats als carrers de les nostres ciutats nens i nenes convertits en adults, casualment només quan aquests nens i nenes són de l'Àfrica, però, a més, només quan són nens i nenes que estan sols".

Un nen tancat en una presó

El cas d'A.A. coincideix amb l'escàndol que un noi de 16 anys hagi passat dos mesos tancat en una presó de Gran Canària, tot i que va comunicar al jutge que era menor d'edat. Finalment, després de fer-li les proves d'edat que han determinat que, efectivament, és menor, va ser excarcerat ahir divendres. El noi va ser detingut, juntament amb un altre home, el 16 de desembre, acusat de pilotar una de les barques que arriben a les costes canàries des de l'Àfrica occidental.

El Tribunal Superior de Justícia de la comunitat ha precisat que aquest noi no va comunicar mai la seva edat quan va comparèixer al jutjat, però Efe ha tingut a accés a documents que proven que potser això va ser així en el cas del primer jutge que els va atendre, que va dictar l'ordre de presó preventiva el 21 de desembre de l'any passat per a tots dos i va traslladar totes les actuacions a un segon magistrat, de guàrdia el dia que va arribar la pastera. En aquest cas, el mateix menor a qui divendres va deixar en llibertat, després de rebre l'informe dels metges forenses, li va dir que era menor el 3 de gener, quan va comparèixer al seu jutjat per decidir si confirmava o revocava l'ordre de presó, ordre que va confirmar fins ahir.

stats