Immigració
Societat Immigració 24/01/2024

Més de 400 demandants d'asil esperen a Barajas amuntegats en una sala

Creu Roja deixa de donar assistència per la insalubritat i la falta de recursos

ARA
2 min
Passatgers a l'aeroport de Barajas, a Madrid.

BarcelonaMés de 400 persones esperen en un espai tancat de l'aeroport de Barajas de Madrid, sense poder sortir ni comunicar-se amb l'exterior. L'increment de viatgers de països extracomunitaris que han aprofitat una escala tècnica a la capital espanyola per demanar l'asil a Espanya en l'últim mes ha desbordat el sistema de protecció: no es compleixen els terminis legals per iniciar els tràmits burocràtics, així que les autoritats espanyoles obliguen aquestes persones a quedar-se en una sala insalubre i plena de gom a gom. També hi ha criatures acompanyades de les seves famílies que, com la resta d'afectats, no disposen de prou menjar, ni roba neta, així com tampoc productes d'higiene personal.

La situació és insostenible, assegura la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat (CEAR), que ha demanat al ministeri de l'Interior que, per raons humanitàries, autoritzi l'entrada excepcional al territori espanyol de les persones sol·licitants d'asil per donar-los una cita i formalitzar la seva petició. Aquesta mesura la recull el Reglament d'Estrangeria i hauria de ser duta a terme per la Comissaria General d'Estrangeria i Fronteres, basant-se en criteris de selecció com la situació de vulnerabilitat o el temps que portin esperant que la seva sol·licitud sigui admesa a tràmit o no. Fa unes setmanes, es va detectar una plaga de xinxes a les sales.

Davant de l'amuntegament de persones i la impossibilitat de donar-les un tracte digne, la Creu Roja ha deixat de prestar assistència en aquesta sala d'asil de manera temporal, segons ha explicat a Efe el director de migracions de l'entitat humanitària, José Javier Sánchez Espinosa. "La nostra intenció és que puguem continuar sent nosaltres els que ens ocupem d'atendre aquestes persones un cop es puguin resoldre aquestes condicions, que esperem que sigui com més aviat millor", ha apuntat. "Si l'estat espanyol no és capaç de garantir les condicions mínimes d'acollida i les condicions mínimes de dignitat a aquestes persones a les dependències de l'aeroport, caldrà garantir-les en un altre lloc", assenyalen des de CEAR.

Visats de trànsit als senegalesos

Una dotzena de tècnics de la Creu Roja prestaven atenció psicosocial fins aquest matí als sol·licitants d'asil que esperaven a Barajas que la seva sol·licitud fos admesa a tràmit amb, entre altres funcions, la detecció de possibles vulnerabilitats entre els migrants, com les víctimes de tràfic de persones. També han deixat de fer les tasques de neteja de les instal·lacions. El ministeri de l'Interior ha assumit aquesta tasca d'assistència bàsica destinant tres treballadors que accedeixen a les sales amb vestits de protecció EPI.

Per intentar reprendre la normalitat en el servei d'asil, el govern espanyol ha anunciat que des del 19 de febrer exigirà visats de trànsit a tots els viatgers que tinguin passaport senegalès, volin des d'on volin i facin escala a aeroports espanyols. L'objectiu és evitar que aquesta parada abans d'agafar un altre vol sigui aprofitada per quedar-s'hi com a sol·licitants d'asil. Des de fa uns dies, ja s'exigeix aquest tràmit als ciutadans que viatgen amb document de Kènia.

stats