Migració

Un nou naufragi deixa vuit morts més en l'intent d'arribar a les Canàries

En menys de 24 hores Salvament Marítim rescata 242 persones en aquesta via migratòria, la més transitada i perillosa

ARA
2 min
Una pastera a la deriva en una imatge d'arxiu

BarcelonaUn nou naufragi a la ruta canària recorda que el drama migratori continua en el camí més transitat i mortal cap a Europa. Vuit persones que anaven a bord d'una pastera han mort i una dotzena més que les acompanyaven han hagut de ser hospitalitzades –tres en estat greu per parada cardiorespiratòria i dos amb hipotèrmia– després que fossin rescatades a vuit milles nàutiques de la costa sud de Gran Canària. Les víctimes formen part d'un grup de 62 persones, totes d'origen marroquí i entre les quals hi ha dos menors d'edat, segons fonts d'Emergències.

Un veler francès que navegava per la zona va localitzar l'embarcació a la deriva i va donar l'alerta perquè els rescatessin. Un equip de guardacostes es va traslladar fins al punt indicat per fer pujar els nàufrags a bord, però la feblesa i l'estat de salut greu d'alguns va fer recomanable la seva evacuació a un centre sanitari de l'illa amb helicòpter. La resta del passatge va ser conduïda al moll d'Arguineguín, segons el Centre Coordinador d'Emergències i Seguretat Regional 112.

La ruta canària és des de fa mesos la més perillosa per arribar a Europa i, malgrat les restriccions pandèmiques, no ha deixat de tenir un flux constant d'embarcacions que surten de la costa oest de l'Àfrica, des del Marroc a Mauritània, amb l'esperança que la barca arribi a port o algun vaixell els acabi rescatant si naufraguen. En menys de 24 hores –de divendres a dissabte– van ser rescatades 242 persones que viatjaven a bord de cinc pasteres diferents.

Una d'aquestes embarcacions duia 36 persones, totes també d'origen magribí –homes adults i un menor acompanyat de la seva mare–. Cap a les 9 de la nit un dels radars del Servei Integral de Vigilància Exterior de l'arxipèlag va avisar que hi havia una altra embarcació navegant sense rumb a 24 quilòmetres de Gran Canària. En aquesta ocasió, tots els passatgers van poder ser rescatats sans i estalvis i van ser traslladats igualment a Arguineguín.

La clandestinitat dels viatges impedeix que hi hagi dades oficials de la mortalitat però les ONG, que controlen les sortides de la costa, adverteixen que els cossos que es recuperen són només una petita part dels morts que es produeixen en l'intent de creuar el mar amb barques rudimentàries. L'agost passat ja havien mort en la via canària gairebé 800 persones, més del doble que les registrades el 2000.

stats