SOCIETAT
Societat 13/11/2014

Els imputats per l'agressió a uns ucraïnesos qualifiquen els fets de "baralla"

Fonts properes als acusats asseguren que els ciutadans ucraïnesos els van "provocar"

Marc Toro / Laura Díaz-roig
2 min

BarcelonaEls imputats per l'agressió als ciutadans ucraïnesos que va tenir lloc l'11 d'octubre al barri de Gràcia –fets que queden recollits en un vídeo publicat aquest dijous per l'ARA– neguen haver comès una "agressió" i qualifiquen els incidents de "baralla" fruit de la "provocació" dels estrangers. Així ho han explicat a l'ARA fonts properes a la defensa de dos dels joves imputats en el cas.

Segons la seva versió dels fets, els ucraïnesos van acudir a l'assemblea en suport de les repúbliques de Donetsk i Lugansk, que es va celebrar al local de La Torna, amb "to provocador, banderes i insígnies d'Ucraïna". "Aquestes persones volien intervenir en un acte contrari al que ells volien divulgar", continuen les fonts, per explicar que, després que els organitzadors de la xerrada els neguessin la paraula, els ucraïnesos van insistir a intervenir i es van viure uns moments de "tensió". Finalment, i sempre segons la versió dels imputats, es van fer fora als estrangers, que es van quedar a les portes amb aire provocador.

Les mateixes fonts eviten confirmar si els joves acusats eren o no a l'acte, però asseguren que, un cop es va acabar l'assemblea, els ucraïnesos van començar a provocar-los i els van donar "una primera empenta" que va desembocar en la "baralla". "Va ser una baralla, no una agressió", insisteixen.

És per això que els imputats neguen els càrrecs que se'ls imputen: homicidi dolós en grau de temptativa amb l'agreujant de discriminació en referència a la ideologia de la víctima i un delicte d'amenaces, en el cas del jove que va deixar inconscient un dels ucraïnesos amb el casc, i que es troba a la presó; i de lesions amb l'agreujant de discriminació dels altres dos implicats, que van quedar en llibertat.

Les fonts consultades també neguen que la baralla es produís per motius ideològics i critiquen que s'hagi utilitzat el terme "antifeixistes" per qualificar els imputats. Tot i això, reconeixen que com a mínim un d'ells "té vinculacions amb moviments socials antifeixistes". Els joves acusats no han declarat encara i esperen poder "aclarir les circumstàncies dels fets".

En un comunicat arran del vídeo publicat aquest dijous, Alerta Solidària, l'organització antirepressiva de l'Esquerra Independentista dels Països Catalans, assegura que, després de ser expulsats de l'acte, els ucraïnesos "van seguir provocant fins que van passar a les empentes". En aquest moment, asseguren, es va iniciar "una baralla que va acabar amb el resultat d'un dels provocadors ferit greu". L'organització mostra el seu suport a les tres persones imputades i conclou assegurant que "No és cap delicte [...] defensar-se d'agressions i provocacions feixistes".

stats