SOCIETAT
Societat 12/06/2013

Imputats 14 mossos per les lesions a un jove que va perdre un ull per l'impacte d'una pilota el 29-M

L'Audiència de Barcelona va obligar a reobrir la denúncia presentada per la víctima, que havia estat arxivada per falta d'autor conegut

Efe
2 min

BarcelonaUna jutge de Barcelona ha citat a declarar com a imputats 14 mossos d'esquadra per les lesions causades a un jove que va perdre un ull, presumptament per l'impacte d'una pilota de goma en la manifestació per la vaga general del 29 de març del 2012.

En la resolució, la titular del jutjat d'instrucció 15 de Barcelona imputa els 14 antiavalots, després que l'Audiència de Barcelona l'obligués a reobrir la denúncia presentada per la víctima, que havia estat arxivada per falta d'autor conegut.

Per divendres que ve, dia 14, la instructora ha citat a declarar els 14 antiavalots –entre sergents, subinspectors i escopeters– de dos furgons dels Mossos d'Esquadra que la tarda del 29-M estaven operatius a la confluència del passeig de Gràcia i la plaça Catalunya de Barcelona, on el denunciant assegura que va quedar ferit.

La víctima, que s'ha hagut de sotmetre a una reconstrucció del glòbul ocular mitjançant implant, va presentar l'octubre de l'any passat una denúncia als jutjats en què assegurava que va rebre l'impacte d'una pilota de goma disparada "directament" per un mosso d'esquadra, quan anava a travessar la plaça Catalunya per trobar-se amb uns amics amb els quals havia quedat per prendre alguna cosa.

El denunciant afirma que, quan es disposava a anar-se'n del lloc, es va veure sorprès per les càrregues dels antiavalots, que van començar a disparar salves i pilotes de goma.

La jutge instructora va acordar l'arxiu de la causa, però l'Audiència ha estimat el recurs que va presentar el denunciant i ha ordenat reobrir el procediment per practicar les diligències d'instrucció necessàries per identificar el possible autor dels fets i determinar si són constitutius de delicte.

Segons l'opinió de la secció tercera de l'Audiència, el succeït podria ser qualificat com un "delicte de lesions que provoca la pèrdua o inutilitat d'un òrgan o membre principal", per la qual cosa que creu que és "patent la gravetat dels fets denunciats", que podrien comportar penes d'entre sis i 12 anys de presó.

"En aquestes condicions, no sembla raonable que, sense haver realitzat cap diligència d'instrucció, s'afermi de manera concloent que no existeix autor conegut ni persona a qui imputar-li els fets denunciats", prossegueix l'acte de l'Audiència.

Pel tribunal, independentment de si s'aconsegueix identificar la persona denunciada, cal investigar els fets per poder determinar si les lesions sofertes per la víctima "són doloses [com es desprèn del relat de la denúncia, en dir que l'agent de l'autoritat va disparar directament a l'ull dret], imprudents o fortuïtes, atès que d'això es deriven conseqüències processals gens menyspreables".

stats