SOCIETAT
Societat 04/11/2013

Interior suspèn els vuit mossos imputats pel cas Raval

El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha anunciat que aparta els agents imputats aquest dilluns per la jutge. El conseller havia dit dijous que no podia concloure que hi hagués mala praxis per part dels mossos

Laura Díaz-roig
2 min
El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, aquest dilluns, en la compareixença a peu dret per anunciar que suspèn els 8 mossos imputats pel cas Raval / PERE VIRGILI

BarcelonaLa titular del jutjat d'instrucció 20 de Barcelona ha imputat els vuit agents dels Mossos d'Esquadra que van participar en la detenció de l'empresari del Gaixample Juan Andrés Benítez, que va morir a l'hospital el 6 d'octubre, hores després de ser reduït per la policia catalana. Els agents estan imputats per delictes contra la vida, contra la integritat moral i també per obstrucció a la justícia i coaccions. Després de conèixer aquesta decisió, el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha anunciat la suspensió cautelar de funcions dels agents.

Espadaler ha expressat que els delictes que s'imputen als mossos del cas Raval són "greus", tot i que ha subratllat que encara no ha rebut la interlocutòria. El conseller ha recordat que dijous passat ja va dir que actuaria amb contundència si el cas així ho exigia. "Érem molt conscients que la jutge tenia més informació que nosaltres", ha assegurat Espadaler.

Un informe de la Policia Nacional −encarregada d'investigar el cas− assegura que almenys dos mossos van clavar amb "impuls" cinc cops de puny al cap i tres puntades de peu a l'empresari.

Dijous passat, però, el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, va assegurar que, segons les seves investigacions, no es podia concloure una mala praxi per part dels agents. Va explicar que els cops s'haurien fet al tronc, i no al cap, per reduir Benítez, que s'estava resistint.

A més, tant ell com el director general dels Mossos, Manel Prat, i el comissari en cap, Josep Lluís Trapero es van mostrar molt crítics amb l'informe de la Policia Nacional, a qui van demanar explicacions. "No estic dient que no hagi passat, estic dient que si ha passat s'ha de demostrar", va repetir el conseller. Va descartar, doncs, de moment, apartar o expedientar els agents.

Aquest dilluns, Espadaler ha assegurat que el departament és "coherent" amb el que va dir dijous i ha reiterat que a partir de la informació de la qual disposaven no es podia concloure que els agents peguessin cops al cap de la víctima. "No disposàvem de tota la informació", ha dit el conseller, que no ha volgut entrar, però, a valorar si hi va haver o no mala praxis en l'actuació dels Mossos.

Ha volgut recordar que "una imputació no és una sentència", i que també és "una garantia processal per als agents".

Testimonis dels veïns

Testimonis de la baralla i de la posterior actuació policial al carrer Aurora de Barcelona van assegurar davant la jutge que quan la policia va arribar, Benítez estava tranquil –feia uns minuts s'havia barallat amb un veí– i no presentava cap ferida. Tots ells van explicar que els mossos van propinar cops de puny i de peu a l'empresari. De fet, van relatar que, després de la detenció, va quedar un bassal de sang que un agent va intentar netejar amb aigua.

stats