Successos

L'incendi que ha calcinat 400 hectàrees a Roses l'hauria causat un foc agrícola mal apagat

Els Bombers han aconseguit controlar les flames al vespre

4 min
Un hidroavió durant les tasques d'extinció del foc a Roses

RosesDesprés de vint hores treballant, els Bombers han aconseguit controlar l'incendi que des d'ahir a la nit ha calcinat 433 hectàrees de massa forestal del Parc Natural del Cap de Creus. El cap d'emergències de la regió de Girona, Jordi Martí, ha indicat que, un cop li han posat el peu al coll al foc, reobrirant els accessos cala Montjoi i cala Jòncols, però amb restriccions: només hi podran passar les persones que hi resideixin. "Als que vulguin visitar la zona per veure com ha quedat els demanem que s'esperin", ha recalcat.

L'incendi va començar dilluns a un quart de dotze de la nit, en una zona boscosa on s’arriba a través d’un camí que uneix la urbanització Mas Olivar de Roses i el pic de l’Àliga. Les primeres investigacions dels Agents Rurals apunten que les flames s’haurien originat per una crema de restes vegetals mal apagada. “Estem treballant amb aquesta hipòtesi, però encara no podem confirmar-la”, ha puntualitzat el cap dels Agents Rurals a l’Alt Empordà, Xavi Rodríguez. El cos està intentant esbrinar si la crema s’havia comunicat –en aquesta època de l’any no cal demanar autorització– i si es va fer abans o després que es posés en marxa el Pla Alfa 2, que es va activar ahir al matí. De fet, els Agents Rurals no saben si s'hauria fet després de declarar l'alerta o si era una crema anterior de la qual havien quedat brases enceses que el vent hauria revifat: "Va haver-hi cops d’entre 80 i 100 quilòmetres per hora”, ha recordat Rodríguez. 

El responsable dels Bombers ha assenyalat que l'incendi està vinculat a "un episodi de sequera greu" i a "un episodi de forta tramuntanada", els quals haurien creat un caldo de cultiu idoni per a la ràpida propagació de les flames. “Era la crònica d’una mort anunciada: estava tot tan sec que ja feia dies que vèiem que hi hauria un incendi”, lamentava el Jordi, un veí de Roses que cada dia passeja per la zona que ara ha quedat calcinada i que avui se la mirava movent el cap a banda i banda. Segons dades dels cossos d’emergències, fa més de vuitanta dies que no plou més de cinc litres d'aigua en aquest espai.

Nit en blanc

Els primers que van donar l'alerta van ser els veïns de la urbanització Mas Olivar, pròxima a la zona on hauria començat el foc. La majoria dels seus habitants no han pogut dormir en tota la nit: cap a quarts de dotze van començar a sentir les sirenes i els camions de Bombers que s'acostaven per aturar les flames. “Entre les dotze i la una vam sortir molts a fora, era una situació angoixant i inquietant perquè vèiem que el foc era molt a prop. Però després va canviar el vent i el foc es va enfilar muntanya amunt, cap a cala Montjoi, i vam respirar tranquils”, explicava aquest matí el Toni, que viu en una casa a Mas Olivar.

Els bombers continuen remullant zones que fumegen, com l'espai entre el cap Blanc i la cala Rostella de Roses, on es veu que surt fum.

A l’espai on s’hauria originat l'incendi hi ha el mas de l’Alzeda, que està abandonat i enrunat des de fa anys. Segons dos veïns, el Francisco i la Rosa, per aquesta zona solen passar-hi ciclistes i excursionistes. "Sempre hi passa molta gent que vol anar al pic de l’Àliga, però no hi viu ningú, per allà. I m’estranya molt que algú hagi anat allà a cremar restes vegetals", diu l'home. Ella recorda que a la zona del mas hi ha "moltes oliveres seques i mig mortes", que "segur que han ajudat a fer avançar les flames".

Com ells, molts veïns han intentat acostar-se a la zona calcinada, però una patrulla de la Guàrdia Civil impedia que ningú hi accedís. "Volia mirar on havia començat, però res, no em deixen passar", comentava resignat en Pere, que també viu al Mas Olivar i cada dia passa pel mas l'Alzeda quan va a caminar.

Llarga nit de feina

Durant tota la nit un centenar de bombers han estat treballant sobre el terreny per intentar evitar que el foc, empès per la forta tramuntana, continués avançant, i ho han fet vigilant especialment les zones habitades. “La propagació ha sigut molt ràpida, el foc ha fet molts salts”, ha explicat el cap d’intervenció dels Bombers, Santi Lleonart, a primera hora del matí. Amb la llum del sol, el cos d’emergències ha pogut incorporar mitjans aeris a les tasques d’extinció, tot i que en determinats moments el vent complicava la seva actuació, ja que feia més difícil que els pilots poguessin calcular on havien de deixar anar l’aigua perquè arribés als punts calents, que han estat fumejant durant el matí i el migdia.

Per precaució ahir a la nit es van evacuar tres persones d’una mateixa família i es van confinar 14 persones més en un hotel. I, durant tot el dia, va estar tallada la carretera GI-614, de Roses a Cadaqués, per permetre el pas dels vehicles d'emergències.

L'incendi de Roses.
stats