Societat 29/03/2018

Investiguen l'incendi a l'Ateneu Popular de Sarrià, on han pintat símbols nazis i amenaces als CDR

L'edifici, que ja havia patit diversos assalts, acaba cremat arran d'un probable atac feixista: la principal hipòtesi és que el foc ha sigut provocat per grups d'extrema dreta

Pau Esparch
3 min
Pintades amb simbologia nazi i amenaces a l'interior de l'Ateneu Popular de Sarrià

BarcelonaL'Ateneu Popular de Sarrià ha quedat completament destrossat aquesta matinada per un incendi. Les flames han deixat l'estructura de l'edifici en mal estat i s'estudia si es podrà salvar la façana, que dona al carrer Hort de la Vila de Barcelona, a tocar de la Via Augusta. S'investiga l'origen del foc, que ha sigut de matinada, però la principal hipòtesi és que ha sigut un incendi provocat per grups d'extrema dreta. Els indicis que ho fan pensar són els símbols nazis i les amenaces als CDR que s'han trobat després del foc, en forma de pintades, a l'interior del local. De moment l'immoble ha quedat acordonat per la perillositat que pugui cedir. Els col·lectius que gestionen l'Ateneu han assegurat que es tracta d'un atac feixista i han alertat que des de l'octubre, després de l'1-O, l'edifici ja havia patit una desena d'assalts.

Els Mossos d'Esquadra han obert una investigació per aclarir les causes de l'incendi. L'avís de foc s'ha rebut a les 03.45 h i fins al lloc del sinistre s'han desplaçat cinc dotacions dels Bombers de Barcelona, que han acabat les tasques d'extinció i ventilació a les 07.49 h. "Les causes són ben conegudes, i es diuen feixisme", ha sigut el missatge que s'ha publicat al Twitter de l'Ateneu Popular de Sarrià després de l'incendi. De fet, els col·lectius de l'Ateneu han apuntat que, una vegada s'han extingit les flames, han pogut comprovar que a les parets de dins l'immoble "hi ha moltes pintades feixistes que ahir no hi eren". Es tracta de pintades de simbologia nazi, com esvàstiques, i missatges com "Esteu morts, CDR".

Els bombers apaguen les flames que han calcinat l'Ateneu de Sarrià

Però des dels col·lectius que gestionen l'edifici han lamentat que la situació d'aquesta matinada no és nova. "Des de l'octubre hem patit una sèrie d'atacs", explica el Bernat, un dels membres de l'Ateneu, que denuncia que això ha passat més de deu vegades. Els assalts s'han produït a la nit o de matinada, quan un grup format per unes cinc persones -segons els testimonis- ha entrat al local, ha llançat a terra el material que hi havia a l'interior i ha pintat símbols feixistes a les parets. La situació s'ha repetit els últims mesos, tot i que al gener i al febrer "només" s'havien produït un parell d'atacs: en un dels assalts es va localitzar un còctel Molotov que no havia explotat. Avui ha sigut la primera vegada que un atac ha acabat en incendi, després d'un març que havia sigut tranquil perquè no s'havia produït cap assalt.

L'interior de l'Ateneu Popular de Sarrià, completament destrossat després de l'incendi

Des de l'Ateneu creuen que el grup anomenat Los de Artós o Plaza Artós podria ser al darrere dels atacs. També vinculen els assalts a un grup ultra de l'afició de l'Espanyol, del qual asseguren que han trobat pintades. L'Ajuntament de Barcelona ha avançat que denunciarà l'incendi als Mossos, segons ha explicat el tinent d'alcalde de Drets de la Ciutadania, Jaume Asens. "No són fets aïllats", ha lamentat Asens, que ha afirmat que "des de l'octubre s'han intensificat els atacs i han aparegut pintades d'extrema dreta al barri de Sarrià". També en aquesta zona, el passat 28 d'octubre una cinquantena de persones, que havien quedat a la plaça Artós, es van manifestar i van atacar els estudis de Catalunya Ràdio, així com una escola de la Institució Cultural del CIC. "Tot apunta que aquest també ha sigut un atac de caràcter feixista", ha valorat Asens.

Manifestació als carrers del barri

Mig miler de persones s'han manifestat aquest vespre pels carrers del barri per condemnar l'atac, en una concentració convocada per l'Ateneu Popular. La marxa ha sortit de la plaça de la Vila de Sarrià i volia passar per la plaça Artós, on s'acostuma a reunir el grup que es pensa que hauria causat l'incendi. Però els Mossos d'Esquadra no han permès que la manifestació s'hi acostés, segons han denunciat els concentrats, que han recorregut els carrers del barri amb una pancarta amb el lema "Prou impunitat, Sarrià antifeixista".

Un espai nascut d'una reclamació

Els col·lectius que gestionen l'Ateneu Popular de Sarrià van ocupar l'edifici el desembre del 2015. Hi van entrar després de reclamar un espai juvenil al districte de Sarrià-Sant Gervasi. Els grups van dedicar uns quants mesos a reformar l'immoble i netejar-lo, perquè feia molt de temps que estava en desús. Fins i tot l'any passat van obrir un Verkami per acabar d'enllestir la recuperació del local. A l'espai s'hi fan tallers, xerrades i activitats lúdiques. Des de l'Ateneu expliquen que la propietat de l'edifici, que ha sigut declarat patrimoni del barri, és actualment de l'Ajuntament de Barcelona, i que s'estava treballant amb el consistori per definir el futur de l'espai.

stats