Societat 07/09/2012

Els aturats que es neguin a treballar en zones cremades podrien perdre l'ajut

La llei obliga els desocupats a acceptar les feines de neteja i reconstrucció de zones incendiades i, si s'hi neguen, poden ser sancionats amb una pèrdua de la prestació

Ara
2 min
UN INCENDI DE CINQUENA GENERACIÓ
 L'informe del Grup de Reforç d'Actuacions Forestals (GRAF) descriu l'incendi de l'Alt Empordà com de "cinquena generació" -en què la massa boscosa és molt propera als habitatges- i denuncia la falta de "cultura d'autoprotecció" de la ciutadania.

BarcelonaEl consell de ministres ha aprovat aquest divendres un reial decret llei de mesures urgents per pal·liar els danys produïts pels incendis forestals i altres catàstrofes naturals entre el juny i l'agost, que contempla la possibilitat de requerir els serveis d'aturats –que estiguin percebent la prestació d'atur– per fer tasques de neteja o reconstrucció.

Aquestes feines serien temporals i "d'acord amb les aptituds físiques i professionals" dels parats, i el decret les converteix en "obligatòries" per als perceptors de les prestacions d'atur. Així, en cas que els aturats es neguin a col·laborar-hi, podrien ser sancionats, segons un comunicat emès pel ministeri d'Ocupació i Seguretat Social. "En cas de negativa o incompliment d'obligacions per part del desocupat, serà aplicable el règim sancionador previst al text refós de la Llei sobre Infraccions i Sancions en l'Ordre Social", explica el document.

Aquestes sancions, segons la llei esmentada, van des de la pèrdua de la prestació durant tres mesos fins a l'extinció total de l'ajut. En el cas dels autònoms, oscil·len entre la pèrdua de l'ajut un mes i quinze dies i la pèrdua total.

Segons ha anunciat a la roda de premsa posterior a la reunió del consell de ministres la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, aquest reial decret s'ampliarà als incendis que puguin produir-se fins a l'1 de novembre, data en què finalitza la temporada d'incendis. En cap cas, però, es demanarà als aturats que que participin en tasques d'extinció, aclareix el text.

Fins ara, la superfície arrasada pel foc a Espanya arriba a les 181.000 hectàrees, dada que converteix el 2012 en un dels anys "més durs". "Ara toca, amb urgència, restaurar els danys que s'han causat i ajudar a fer que aquestes zones tornin a la normalitat", ha subratllat la vicepresidenta espanyola.

stats