Societat 02/05/2013

Vaques i cabres per pal·liar la falta de bombers

Al Montgrí, el Montsant, el Garraf i Montserrat els animals fan de "bombers preventius" davant la limitació de recursos

Efe
2 min
Animals pasturant / FUNDACIÓ CATALUNYA-LA PEDRERA

BarcelonaRamats de cabres i de vaques poden fer de "bombers preventius" als boscos de diferents territoris de Catalunya per pal·liar, en part, la limitació de recursos contra els incendis forestals estiuencs provocats per la crisi econòmica. El paper dels herbívors que netegen el bosc és una de les propostes del seminari 'Nous reptes en conservació de la naturalesa', organitzat per la Fundació Catalunya - La Pedrera, que es tanca aquest divendres a Barcelona.

En el seminari s'han exposat dotze projectes que han utilitzat ramats d'herbívors, cabres i vaques per controlar la massa forestal i prevenir incendis. Aquesta pràctica s'ha dut a terme a zones com el Montgrí, el Montsant, el Garraf i Montserrat.

La tècnica de deixar anar ramats perquè netegin el bosc de matolls, a més de ser de baix cost, té un baix impacte ambiental, han assenyalat els especialistes que han participat en la jornada.

Liberto Mar, tècnic de medi ambient de l'Ajuntament de Begues (Baix Llobregat), ha exposat com el seu municipi ha anat canviant l'enfocament de les seves polítiques de prevenció d'incendis. "Fins a mitjans dels anys 90 no es feia res als boscos perquè no s'hi veia benefici, però fa pocs anys s'han posat en valor per a usos energètics i ramaders", ha explicat.

Així, el juny del 2011 Begues va introduir el 'silvopastoreig', per una banda, i per l'altra, l'octubre del 2010 va inaugurar dues plantes de biomassa, i amb les dues mesures han pogut mantenir les franges de protecció contra incendis.

Marta Carola, de l'Associació Baussitges Amics de la Vaca de l'Albera, ha explicat que el seu projecte de pasturatge de les vaques als boscos no només serveix per netejar el sotabosc sinó que ajuda a produir carn de qualitat.

stats